Pats B. Johnsonas visiškai menkino virusą, trečiadienį parlamentarams Londone sakė Dominicas Cummingsas. Vyriausybė vadovas esą net norėjo tyčia užsikrėsti koronavirusu, jog parodytų, kad virusas nepavojingas. B. Johnsonas vėliau iš tikrųjų susirgo COVID-19 ir kelias dienas praleido ligoninės intensyvios terapijos skyriuje.

Ministrai, pareigūnai ir patarėjai „katastrofiškai neatitiko standartų, kurių visuomenė gali tikėtis per krizę“, kalbėjo D. Cummingsas, kuris tada buvo įtakingas B. Johsnono patarėjas. „Kai visuomenei mūsų reikėjo labiausiai, mes susimovėme“, - tęsė jis.

Vyriausybė nesuprasto plintančios pandemijos ženklų, sakė D. Cummingsas. Tik 2020 metų vasario gale esą susivokta, kad parengti krizės planai yra „tušti“. Vyriausybė esą per vėlai paragino žmones dirbti iš namų ir per vėlai uždarė aludes bei sporto klubus.

D. Cummingsas atsiprašė COVID-19 aukų artimųjų. Buvęs patarėjas kalbėjo dviejų parlamento komitetų nariams. Jis po ginčų vyriausybę paliko 2020-ųjų lapkritį. Vyriausybės nariai dabar kaltina jį kerštu.

D. Cummingsas pasakojo: „Vasarį (2020) Borisas Johnsonas galvojo, kad tai tik baisi istorija. Jis galvojo, kad tai naujas kiaulių gripas“. B. Johnsonas, anot jo, sakė: „Aš įtikinsiu Chrisą Whitty‘į (vyriausiąjį patarėją medicinos klausimais) tiesiogiai televizijoje suleisti man koronavirusą, jog kiekvienas matytų, kad jo bijoti nereikia“.

Vyriausybės planas esą buvo pasiekti kolektyvinį imunitetą. Buvęs tuometis aukštas pareigūnas Markas Sedwillas, anot D. Cummingso, sakė, kad premjeras turi paraginti gyventojus rinktis į korona-vakarėlius, panašiai kaip tėvai savo vaikams organizuoja vėjaraupų vakarėlius. Tai buvo oficialus Sveikatos ministerijos patarimas, tikino D. Cummingsas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)