Reikšmingą teiginį R. Redfieldas išsakė interviu su vyriausiuoju CNN medicinos korespondentu Sanjay Gupta. Savo teiginio buvęs CDC vadovas nepagrindė jokiais įrodymais. R. Redfieldas pabrėžė, kad tai yra ne faktas, o tik jo nuomonė.

„Mano manymu, šis virusas pradėjo sklisti maždaug rugsėjį arba spalį Uhane. Tai yra tik mano požiūris, mano nuomonė – dabar aš turiu galimybę turėti ir išsakyti nuomonę“, – kalbėjo R. Redfieldas.

„Aš visgi manau, kad labiausiai tikėtina šio patogeno kilmės vieta Uhane yra laboratorija. Jis galėjo iš ten išsprūsti. Kiti tuo netiki, viskas gerai, mokslas galiausiai tą išsiaiškins“, – tęsė buvęs Donaldo Trumpo administracijos pareigūnas.

Pasaulio sveikatos organizacijos komanda, nuvykusi į Uhaną tirti viruso, teigė, kad incidento laboratorijoje teorija yra „itin menkai tikėtina“, primena thedailybeast.com.

Virusologą R. Redfieldą, ilgą laiką dirbusį visuomenės sveikatos srityje, 2018-aisiais tuometinis JAV prezidentas D. Trumpas paskyrė vadovauti CDC. Iki pandemijos naujasis direktorius daugiausia dėmesio skyrė dviem kitoms epidemijoms – opiodų vartojimui ir ŽIV/AIDS. Kaip ir jo kolegos Anthony Fauci bei Deborah Birx, R. Redfieldas jau ilgą laiką garsėja kaip vienas žymiausių AIDS tyrėjų pasaulyje.

Tiek veikla CDC vadovo poste, tiek ankstesni R. Redfieldo darbai neapsiėjo be prieštaringų vertinimų. Devintajame ir dešimtajame dešimtmetyje, kai buvo vienas svarbiausių kariuomenės AIDS tyrėjų, Redfieldas buvo apkaltintas galimos vakcinos nuo AIDS galimybių pervertinimu.

COVID-19 pandemijos metu kritikai tvirtino, kad R. Redfieldui nepavyko apginti didžiulės mokslinės agentūros, kuriai jis buvo paskirtas vadovauti, patikimumo, o vykdomoji valdžia jį pergudravo, kišdamasi į mokslu paremtas CDC gaires dėl mokyklų uždarymų ir religinių susibūrimų. Tačiau R. Redfieldas tokius kaltinimus atmetė. CNN paklaustas, ar jautėsi pasirengęs savo darbui, R. Redfieldas atsakė: „Man regis, ruošiausi tam visą gyvenimą“.

Nors įtarimų dėl iš Kinijos gaunamos informacijos kilo daugeliui gydytojų, R. Redfieldas apie tai kalbėjo garsiausiai. Jis neabejoja, kad dabartinė pandemija prasidėjo Uhane dar 2019-ųjų rugsėjį ar spalį, gerokai anksčiau, nei yra nurodoma oficialiai. Vietinis protrūkis per kelis artimiausius mėnesius išplito į visas Kinijos provincijas. Jungtinės Valstijos apie „paslaptingą plaučių uždegimo pacientų santalką“ oficialiai nebuvo informuotos iki pat 2019-ųjų gruodžio 31 d. Tai ypatingos svarbos savaitės ir mėnesiai, per kurias pasaulis galėjo pasiruošti.

„Tad pasirengimui buvo likę maždaug 30 dienų“, – jau anksčiau sakė buvęs pasiruošimo ir atsako sekretoriaus pavaduotojas JAV Sveikatos ir socialinių paslaugų departamente Robertas Kadlecas.

Nors visas pasaulis buvo informuotas, kad vieninteliai pirminiai COVID-19 atvejai Kinijoje užfiksuoti jūros gėrybių turguje, R. Redfieldas neabejoja, jog visi įrodymai patvirtina kitokią įvykių eigą. Pasak R. Redfieldo, netgi jo kolega iš Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro George‘as Gao šios problemos masto atžvilgiu iki pat sausio pradžios buvo atsidūręs nežinioje. R. Redfieldas prisiminė asmeninį telefoninį pokalbį su G. Gao 2020-ųjų sausio pradžioje, kai G. Gao susinervino, ėmė panikuoti ir puolė į ašaras, mat sužinojo, kad yra „daugybė atvejų“, nesusijusių su jūros gėrybių turgumi. R. Redfieldo teigimu, G. Gao priėjo prie išvados, kad „yla išlindo iš maišo“.

Iš pradžių mirštamumas Kinijoje siekė maždaug 5–10 proc., tvirtina R. Redfieldas. „Aš tokiu atveju veikiausiai irgi pulčiau į ašaras“, – pridūrė buvęs CDC vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)