Abu jie savo kaltės nepripažįsta.

Pradėjus nagrinėti bylą per posėdį Lenkijos sostinėje prokuroras paprašė, kad procesas būtų uždaras, nes dalis bylos medžiagos yra konfidencialaus pobūdžio.

Advokatai šį siūlymą užginčijo ir sakė, kad dėl kaltinimų pobūdžio svarstymas turėtų būti atviras. Tiek Weijing Wangas, sklandžiai kalbantis lenkiškai, tiek P. Durbajlo sakė norį atviro teismo. Vis dėlto po trumpos pertraukos trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad dėl valstybės interesų posėdžiai vyks už uždarų durų, todėl žurnalistai buvo išprašyti.

Weijing Wangas ir P. Durbajlo buvo sulaikyti 2019 metų sausį ir apkaltinti šnipinėję Kinijai, prisidengdami galimybių plėtoti „Huawei“ verslą Lenkijoje.

Jiedu buvo suimti vykstant didesnio masto geopolitinei kovai tarp JAV ir Kinijos dėl dominavimo technologijų ir prekybos srityse. Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija skatino savo sąjungininkus Europoje boikotuoti „Huawei“ pastangas dalyvauti plėtojant naujos kartos mobiliojo ryšio tinklus, nuogąstaujant, kad tai Pekinui galėtų palengvinti kibernetinį šnipinėjimą arba vykdyti skaitmenines diversijas.

Weijing Wangas nuo sulaikymo buvo laikomas suimtas. P. Durbajlo, dirbęs kibernetinio saugumo ekspertu vyriausybės tarnybose, įskaitant Vidaus saugumo agentūrą (ABW), buvo paleistas už užstatą po šešis mėnesius trukusio suėmimo.

Kaip rašo dienraštis „Gazeta Wyborcza“, kaltinimai yra iš dalies įslaptinti, bet viešai prieinamoje dalyje sakoma, kad Weijing Wangas yra Kinijos žvalgybos agentas ir kad jis 2011–2019 metais stengėsi užtikrinti svarbių sutarčių „Huawei“, kurios Kinijos bendrovei būtų suteikusios galimybių gauti informacijos apie Lenkijos vyriausybės ir vietos valdžios duomenų sistemas bei daryti joms įtaką.

Baudžiamojoje byloje Weijing Wangas ir P. Durbajlo kaltinami dalyvavę užsienio žvalgybos veikloje ir sukėlę grėsmę Lenkijos interesams. Už tokius nusikaltimus gali būti skirta mažiausiai trejų metų įkalinimo bausmė.

Weijing Wangas anksčiau studijavo Lenkijoje ir dirbo Kinijos konsulate Gdanske, kol galiausiai gavo aukšto rango pareigas „Huawei“. Jis taip pat yra žinomas lenkišku Stanislawo vardu.

P. Durbajlo įtariamas padėjęs jam užmegzti kontaktų ir parūpindavęs dokumentų. Kai kurie apžvalgininkai sakė, kad tie dokumentai buvo vieši ir neįslaptinti.

Prognozuojama, kad byla bus nagrinėjama ne vieną mėnesį. Kol kas neaišku, kada galėtų būti paskelbta galutinė nutartis.

„Huawei“ atsisakė komentuoti šį reikalą, argumentuodama, kad byla tebėra nagrinėjama. Bendrovė ne kartą neigė JAV kaltinimus, bet dėl Vašingtono kampanijos Europos šalių palankumas „Huawei“ smarkiai sumenko. Kai kurios valstybės, įskaitant Jungtinę Karalystę ir Švediją, uždraudė naudoti „Huawei“ įrangą plėtojant jų ryšių tinklus. Kitos, kaip antai Prancūzija, pareiškė dėl saugumo priežasčių pirmenybę teiksiančios „Huawei“ varžovėms Europoje, tokioms kaip „Ericsson“ ar „Nokia“.

Tuo metu Balkanų šalys prisidėjo prie JAV vadovaujamos „Clean Network“ („Švaraus tinklo“) sutarties, kuria siekiama atriboti kiniškos įrangos tiekėjus.

„Huawei“ įranga Jungtinėse Valstijos faktiškai blokuojama nuo 2012 metų; ją taip pat uždrausta diegti Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Japonijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)