„Nenoriu sakyti ekonomikos kolapsas, tačiau manau, kad bus stebima labai sudėtinga ekonominė situacija“, – teigė Ajmalas Ahmady'is, prognozuodamas, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 10-20 proc.

A. Ahmady'is, kuris pasitraukė iš šalies, kai rugpjūčio viduryje Kabulas krito prieš Talibaną, teigė, kad finansinę paramą blokuojančios ir prieigą prie 9 mlrd. dolerių rezervų ribojančios tarptautinės sankcijos taip pat gali sukelti nacionalinės valiutos stygių.

„Akivaizdu, kad bus smarkiai apribota prieiga prie dolerio. Tačiau taip pat kyla klausimas dėl vietinės valiutos afganio“, kadangi šalis neturi nuosavų banknotų spaustuvių, per organizacijos „The Atlantic Council“ surengtas diskusijas teigė jis.

A. Ahmady'is pridūrė, kad šalies centrinis bankas laukia siuntos iš vienos Lenkijos bendrovės su 2 mlrd. afganių ir yra pasirašęs sutartį su kita Prancūzijos bendrove dėl dar 100 mlrd., tačiau mažai tikėtina, kad siuntos pasieks šalį.

Susidūrus su pinigų stygiumi, „bus stebimas valiutos nuvertėjimas ir infliacijos augimas, nes importuojame daug maisto“, teigė jis.

„Manau, kad tai bus dar viena kliūtis Talibano režimui“, – pridūrė buvęs centrinio banko vadovas.

Anot jo, dar prieš civilinės vyriausybės žlugimą Afganistanas jau išgyveno trigubą pandemijos, sausros ir karinių veiksmų smūgį.

Didžioji dalis šalies rezervų saugoma Jungtinėse Valstijose, kurios savo ruožtu neleidžia talibams jų pasiekti, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas (PB) įšaldė visas šalyje vykdytas skolinimo programas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)