Jis taip pat užsipuolė Vakarų šalis, kurios spaudžia kitas valstybes įtvirtinti homoseksualių asmenų teises, antraip gali būti atkirsta prieiga prie paramos.

Homoseksualumas Burundyje – konservatyvioje krikščioniškoje Rytų Afrikos šalyje – kriminalizuojamas nuo 2009 m. Už santykiavimą su tos pačios lyties asmeniu baudžiama laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Katalikas E. Ndayishimiye apibūdino tos pačios lyties porų santuokas kaip „pasibjaurėtiną praktiką“.

„Mano nuomone, jei Burundyje pamatytume tokių žmonių, turėtume suvaryti juos į stadioną ir užmėtyti akmenimis. Tai darantys žmonės nenusidėtų“, – atsakydamas į klausimą viešame renginyje šalies rytuose, kurį transliavo Burundžio žiniasklaida, tvirtino E. Ndayishimiye.

Jis taip pat pažėrė kritikos Vakarų šalims, kurios ragina mažesnes valstybes įteisinti homoseksualių asmenų santuokas, antraip jos gali netekti paramos. „Tegul jie pasilieka savo pagalbą“, – kalbėjo prezidentas.

Užsienyje gyvenantys burundiečiai, „pasirinkę velnią“ ir praktikuojantys homoseksualumą, „neturėtų grįžti“, pridūrė jis.

Homoseksualumas yra neteisėtas daugybėje Rytų Afrikos šalių, kuriose homoseksualūs asmenys jau kurį laiką engiami ir stigmatizuojami.

Gegužę Uganda priėmė vieną griežčiausių prieš homoseksualumą nukreiptų įstatymų visame pasaulyje, taip sukeldama žmogaus teisių grupių ir Vakarų galingųjų pasipiktinimą. Reaguodamas į šį teisės aktą, Vašingtonas pareiškė, kad pašalins Ugandą iš svarbaus prekybos susitarimo, ir kai kuriems pareigūnams pritaikė vizų apribojimus, o Pasaulio Bankas sustabdė naujas paskolas šaliai.

Šis įstatymas šiuo metu ginčijamas Ugandos Konstituciniame teisme.

Šių metų kovą Burundis apkaltino 24 asmenis dalyvavus „homoseksualioje praktikoje“, vykstant susidorojimui su tos pačios lyties asmenų santykiais. Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai E. Ndayishimiye paragino piliečius sunaikinti homoseksualumą ir laikyti homoseksualius asmenis „parijais“.

E. Ndayishimiye į valdžią atėjo 2020 m. birželį po prezidento Pierre‘o Nkurunziza mirties. Tarptautinė bendruomenė gyrė jį už pamažu baigiamą ilgą Burundžio izoliaciją, įtvirtintą jo pirmtako chaotiškais ir kruvinais valdymo metais, tačiau jis nesugebėjo pagerinti prastos žmogaus teisių padėties. 12 mln. gyventojų turinti šalis išlieka viena skurdžiausių visoje planetoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)