Nuo 2013 m. taikoma praktika suteikia galimybę užsieniečiams prašyti leidimo gyventi ir paso, jei jie investuoja į Bulgariją mažiausiai 500 tūkst. eurų. Šią schemą, kuri taip pat egzistuoja Kipre ir Maltoje, ne kartą kritikavo Europos Komisija, ragindama šalis ją panaikinti, nes ji skatina korupciją ir pinigų plovimą.

Naujasis ministro pirmininko Kirilo Petkovo kabinetas, pradėjęs eiti pareigas gruodžio 13 d., pažadėjo „nulinę toleranciją korupcijai“ skurdžiausioje ir labiausiai korumpuotoje Europos Sąjungos šalyje. Vyriausybė trečiadienį pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui „uždrausti užsieniečiams gauti Bulgarijos pilietybę mainais į investicijas“, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

Ankstesnė laikinoji administracija pernai įspėjo Valstybinę nacionalinio saugumo agentūrą apie galimus pažeidimus, susijusius su 47 „auksiniais pasais“ – tai didelė dalis visų tokių dokumentų, išduotų nuo 2013 metų.

Agentūra vykdo patikras ir jau nustatė penkis atvejus, kai pasai buvo išduoti už investicijas į valstybės vertybinius popierius, kurie buvo parduoti iškart procedūrai pasibaigus. „Būtinybę panaikinti galimybę gauti Bulgarijos pilietybę investuojant lemia realių investicijų į Bulgarijos ekonomiką stoka, nes nesukuriama jokių darbo vietų“, – sakoma jos pranešime.

Kad Vyriausybės siūlomi Pilietybės įstatymo pakeitimai įsigaliotų, juos turi patvirtinti parlamentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją