„Jungtinė Karalystė smerkia Baltarusijos sprendimą išsiųsti Lenkijos ir Lietuvos diplomatus. [Šis sprendimas] visiškai nepagrįstas ir tik izoliuos Baltarusijos žmones. Solidarizuodamiesi mes laikinai atšaukiame savo ambasadorę konsultacijų dėl padėties Baltarusijoje“, – per „Twitter“ parašė britų diplomatijos vadovas.

Baltarusija praeitą savaitę atšaukė savo ambasadorius iš Lietuvos ir Lenkijos ir pareikalavo jų sumažinti diplomatinio personalo skaičių Minske.

Solidarizuodamosi su Lietuva ir Lenkija, savo ambasadorius konsultacijoms taip pat atšaukė Vokietija, Latvija, Estija, Čekija, Bulgarija, Slovakija ir Rumunija.

Lietuva ir Lenkija ėmėsi diplomatinės lyderystės Europos Sąjungoje, kad Vakarai nepripažintų Aliaksandro Lukašenkos pergalės suklastotuose prezidento rinkimuose ir paremtų demokratinių permainų reikalaujančius protestuotojus.

Lietuva taip pat įvedė sankcijas A. Lukašenkai ir ragina jį įtraukti į visos Europos Sąjungos juodąjį sąrašą.

Baltarusijoje jau du mėnesius tęsiasi protesto akcijos prieš A. Lukašenkos valdymą, nepaisant režimo griežtų represijų prieš protestuotojus.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija anksčiau penktadienį pranešė, kad Vilnius nusprendė atšaukti dalį savo diplomatų iš Minsko, tačiau mažiau, nei reikalauja Baltarusijos valdžia. Lietuva nusprendė atšaukti penkis diplomatus, tikėdamasi, kad tai leis išsaugoti dialogą. Minskas reikalavo išsiųsti 11 diplomatų.

Lietuva jau anksčiau dėl Minsko spaudimo konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių.

Kartu Lietuva įspėjo Baltarusijos URM, kad imsis atsakomųjų priemonių, jei Minskas toliau eskaluos situaciją.