Septyni iš 11 komisijos senatorių balsavo už šį tekstą, pateiktą praėjusią savaitę po pusmetį trukusio Brazilijos atsako į pandemiją tyrimo. Ataskaitoje taip pat raginama apkaltinti 77 kitus žmones, įskaitant kelis ministrus ir tris J. Bolsonaro vaikus.

Kone 1,2 tūkst. puslapių ataskaitoje Brazilijos Aukščiausiasis Teismas raginamas sustabdyti kraštutinių dešiniųjų prezidento paskyras socialinės žiniasklaidos platformose „YouTube“, „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ dėl jo neteisingų pareiškimų, esą vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su AIDS.

Po dešimčių audringų posėdžių, kuriuose skambėjo emocingi liudytojų parodymai ir buvo atskleidžiami šiurpą keliantys faktai, paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad J. Bolsonaro „tyčia neapsaugojo“ brazilų nuo „masinio užsikrėtimo“, pragaištingai bandydamas pasiekti vadinamąjį bandos imunitetą.

Ataskaitoje raginama pateikti prezidentui devynis kaltinimus, susijusius su tuo, kad jis menkino COVID-19 ir ignoravo ekspertų rekomendacijas dėl koronaviruso suvaldymo.

Tarp jų yra kaltinimai „nusikaltimais žmoniškumui“, „išsisukinėjimu“, „šundaktaryste“, kurstymu nusikalsti.

Komisija neturi įgaliojimų pati pareikšti kaltinimus ir mažai tikėtina, kad generalinis prokuroras ar žemųjų parlamento rūmų pirmininkas – J. Bolsonaro sąjungininkai – inicijuos baudžiamąsias ar apkaltos procedūras.

Tačiau ataskaita dar labiau pakenkia J. Bolsonaro prieš rinkimus, vyksiančius po metų. Prezidento populiarumas šiuo metu rekordiškai mažas ir apklausos rodo, kad jis rinkimuose pralaimėtų kairiųjų eksprezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai, jei balsavimas vyktų dabar.

Be to, kaltinimas nusikaltimais žmoniškumui teoriškai galėtų pasiekti Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) Hagoje.

Po balsavimo senatoriai tylos minute pagerbė 606 tūkst. nuo COVID-19 mirusių brazilų. Pagal pandemijos aukų skaičių šalis atsilieka tik nuo Jungtinių Valstijų.

„Nebegalime toleruoti tokio elgesio“, – sakoma įstatymų leidėjų teismui pateiktame dokumente, anksčiau pasirašytame komisijos pirmininko pavaduotojo, opozicijos senatoriaus Randolfe Rodrigueso (Randolfio Rodrigeso).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)