Lulos susitikimas su Sergejumi Lavrovu Brazilijos mieste įvyko po valstybinių vizitų Kinijoje ir Artimuosiuose Rytuose, per kuriuos jis sakė, kad JAV turėtų „nustoti skatinti karą ir pradėti kalbėti apie taiką“ Ukrainoje. Jis taip pat teigė, kad Kyjivui tenka dalis kaltės dėl konflikto, kuris prasidėjo, kai 2022 metų vasario mėnesį į Ukrainą įsiveržė Rusijos pajėgos.

Lulos pastabos atkartojo Maskvos ir jos strateginio sąjungininko Pekino poziciją, esą dėl karo kalti Vakarai.

Kinija siekia būti neutrali Ukrainos karo atžvilgiu, tačiau palaiko partnerystę su Maskva ir susilaiko nuo sankcijų įvedimo.

Brazilijos sostinėje S. Lavrovas padėkojo Lulai už praėjusią savaitę vykusias diskusijas dėl siekio padėti tarpininkauti taikos derybose.

Tačiau naujausios Lulos pastabos dėl Ukrainos sukėlė kritiką iš Baltųjų rūmų, kurie vadovavo tarptautinėms pastangoms izoliuoti Maskvą ir paremti Kyjivą.

„Šiuo atveju Brazilija atkartoja Rusijos ir Kinijos propagandą, visiškai nesigilindama į faktus“, – pirmadienį žurnalistams sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. Jis apibūdino Lulos pranešimą apie karą kaip „labai problemišką“.

Brazilijos užsienio reikalų ministras Mauro Vieira, kuris taip pat buvo susitikęs su S. Lavrovu, atkirto: „Nežinau, kaip ir kodėl jis priėjo prie tokios išvados, bet visiškai su ja nesutinku“.

Brazilija neprisijungė prie Vakarų valstybių, įvedusių sankcijas Rusijai dėl jos invazijos, ir atmetė prašymus tiekti šaudmenis Ukrainai.

„Esame dėkingi savo draugams brazilams už aiškų situacijos genezės (Ukrainoje) supratimą. Esame dėkingi už jų norą prisidėti ieškant būdų, kaip išspręsti šią situaciją“, – sakė S. Lavrovas po susitikimo su Brazilijos kolega.

„Esame suinteresuoti kuo greičiau išspręsti konfliktą“, – pridūrė jis. Tačiau jis sakė, kad bet koks sprendimas turės būti grindžiamas „daugiapoliškumu“ kaltindamas Vakarus „bandymu dominuoti tarptautinėje arenoje“.

Vašingtonas „neprieštarauja jokiai šaliai, kuri nori pabandyti užbaigti karą, – sakė J. Kirby. – Tai galėtų įvykti dabar pat, šiandien, jei ponas (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas nustotų pulti Ukrainą ir išvestų savo karius“.

Brazilija – pirmoji S. Lavrovo stotelė savaitės trukmės kelionėje po Lotynų Ameriką. Jis ketina lankytis Venesueloje, Nikaragvoje ir Kuboje – šalyse, kurių kairiosios vyriausybės yra priešiškos Jungtinėms Valstijoms.

S. Lavrovas ir Brazilijos atstovas M. Vieira sakė, kad jų derybose taip pat buvo aptarti energetikos ir prekybos klausimai.

Maždaug ketvirtadalis stambios žemės ūkio šalies Brazilijos trąšų importuojama iš Rusijos, o praėjusiais metais abiejų šalių dvišalė prekyba sudarė rekordinę 9,8 mlrd. dolerių sumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)