Hagoje posėdžiaujantis Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiajai Jugoslavijai (TBTBJ) pripažino R. Mladičių kaltu pagal 10 iš 11 jam pareikštų kaltinimų už nusikaltimus, įvykdytus per 1992–1995 metais vykusį Bosnijos karą.

„Bosnijos skerdiku“ praminto R. Mladičiaus teismas yra paskutinis TBTBJ procesas. Šio nuosprendžio seniai laukė dešimtys tūkstančių aukų smarkiai susiskaldžiusiame regione.

R. Mladičius trečiadienį buvo išvestas iš teismo posėdžio, nes pradėjo šaukti teisėjams, kad jie meluoja.

Pirmininkaujantis teisėjas Alphonsas Orie nurodė išvesti jį iš teismo salės.

Prieš tai teisėjas atmetė gynybos prašymą sustabdyti procesą dėl R. Mladičiaus aukšto kraujospūdžio. „Jie meluoja, jūs meluojat. Aš nesijaučiu gerai“, – šaukė R. Mladičius, kurį tada išvedė du Jungtinių Tautų apsaugininkai.

Prie teismo įvyko susistumdymas

Hagoje posėdžiaujantis Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiajai Jugoslavijai (TBTBJ) trečiadienį pradėjo skelbti nuosprendį buvusio Bosnijos serbų pajėgų vado R. Mladičiaus byloje, o prie teismo rūmų įvyko grumtynes tarp jo šalininkų ir priešininkų.

Susistumdymas prasidėjo vienam jaunuoliui, laikančiam Serbijos vėliavą, priėjus prie grupės bosnių, laukusių istorinės nutarties.

Viena bosnė pamėgino atimti iš vyro vėliavą.

Incidentas nutrūko įsikišus apsaugos pareigūnui.

Jaunuolis, sakęs, kad atėjo palaikyti R. Mladičiaus, sušuko: „Nelieskit mano vėliavos!“

Bosnė jam liepė liautis provokuoti nukentėjusiuosius.

„Liūdna, kad piktadariai tebešlovina genocidą ir agresiją“, – pareiškė ji.

Šis incidentas atspindi gilų susipriešinimą tarp serbų ir bosnių dėl R. Mladičiaus bylos.

„Bosnijos skerdiku“ praminto R. Mladičiaus teismas yra paskutinis Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiajai Jugoslavijai (TBTBJ) procesas. Šio nuosprendžio seniai laukia dešimtys tūkstančių aukų smarkiai susiskaldžiusiame regione.

R. Mladičius, daugelio serbų tebelaikomas didvyriu, neigia savo kaltę dėl visų 11 jam pareikštų kaltinimų, įskaitant genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus per 1992–1995 metų karą.

Šis konfliktas, paskatintas skirtingų etninių grupių priešpriešos, nusinešė apie 100 tūkst. gyvybių ir privertė 2,2 mln. žmonių palikti savo namus.

74 metų R. Mladičius yra aukščiausio rango karinis vadas, išgirdęs nuosprendį šiame Hagoje įsikūrusiame tribunole, kuris buvo įsteigtas 1993 metais.

Mladičius apskųs TBTBJ nuosprendį, sako jo sūnus

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas R. Mladičius teiks apeliaciją dėl jam skirto įkalinimo iki gyvos galvos, trečiadienį pranešė nuteistojo sūnus, pavadindamas Jungtinių Tautų (JT) karo tribunolo nuosprendį „karo propaganda“.

„Šis nuosprendis yra neteisingas ir prieštarauja faktams. Mes jį užginčysime pateikdami apeliaciją, kad įrodytume, jog šis nuosprendis yra neteisingas“, – sakė Darko Mladičius žurnalistams, teismui paskelbus nuosprendį.

„Šiandien teisingumą pakeitė karo propaganda“, – pareiškė D. Mladičius.

Būdamas greta nuteistojo advokatų, jaunesnysis Mladičius perskaitė savo tėvo pareiškimą, išsakytą jam „prieš 10 minučių“.

Tėvas sakęs jam kad „tai melas; čia ne teismas; čia NATO komisija“, – kalbėjo D. Mladičius.

„Jie mėgina kriminalizuoti teisėtą serbų siekį per pilietinį karą“, – taip sakęs R. Mladičius sūnui.

Advokatas Draganas Ivetičius sakė žurnalistams, kad gynybos nuomone, tarptautinis tribunolas neatsižvelgė į R. Mladičiaus sveikatos būklę.

„Šiandieninis medikų perspėjimas, kad ponas Mladičius gali numirti, buvo praleistas pro ausis“, – pažymėjo D. Ivetičius.

„Mes tikrai teiksime apeliaciją“, – pridūrė jis.

„Nepriklausomai nuo to, ką jūs galvojate apie poną Ratko Mladičių, jis yra žmogus ir jam priklauso pamatinė teisė, kad jis būtų laikomas žmogumi“, – tęsė D. Ivetičius.

„Mano tėvas nėra monstras, kaip jūs norėtumėt jį vaizduoti istorijoje; istoriją rašo, kaip jūs žinote, nugalėtojai“, – pasakė Darko Mladičius.

„Serbai niekada nelaikys šio tribunolo nešališku“, – pridūrė kitas advokatas, Branko Lukčius.