Perlaidojimas specialiose kapinėse Potočariuose netoli Srebrenicos įvyko per 18-ąsias šių didžiausių žudynių pokario Europoje metines. Šių aukų, kurių palaikai buvo rasti bendruose kapuose, tapatybė buvo nustatyta tik neseniai, praėjus beveik dviem dešimtmečiams po 1995 metų tragedijos.

"Šiemet palaidosime jauniausią šio genocido auką, Muhičų šeimos kūdikį", - sakė už perlaidojimo ceremoniją atsakingas vyriausybės pareigūnas Kenanas Karavdičius.

Ta naujagimė mirė netrukus po gimimo 1995 metų liepą Jungtinių Tautų (JT) bazėje Potočariuose.

Ji buvo palaidota šalia tėvo Hajrudino - vieno iš 8 tūkst. vyrų ir berniukų, kuriuos serbų pajėgos išžudė užėmusios tą JT saugotą miestelį.

Mažytis jos karstas buvo uždengtas kukliu žaliu audeklu su baltų rožių vainiku ant viršaus ir nuleistas į kapą su paprastu užrašu "Muhičų naujagimis".

Kūdikio motina, kurios galvą dengė raudonas šydas, laikė karstelį ir kūkčiodama šnabždėjo musulmonišką maldą.

Daugelis dalyvavusiųjų išsirikiavo priešais karstus maldai ir iškėlė rankas į dangų. Dulksnojo.

Tarp 409 perlaidotų aukų yra 44, kurių amžius buvo nuo 14 iki 18 metų, sakė pareigūnai.

Ceremonija išpuolė tą pačią dieną, kai JT Jugoslavijos karo nusikaltimų teismas turi priimti sprendimą dėl apeliacijos, siekiant panaikinti kaltinimą genocidu Bosnijos serbų karo metų lyderiui Radovanui Karadžičiui, kuris yra kaltinamas Srebrenicos žudynių suorganizavimu.

Iki ketvirtadienio Potočarių kapinėse buvo palaidoti 6 661 žmogaus palaikai, o 2 306 aukos dar nesurastos.

1995-ųjų liepą serbų pajėgos įsiveržė į Jungtinių Tautų (JT) saugotą musulmonų anklavą rytų Bosnijoje ir per kelias dienas nužudė daugiau nei 8 tūkst. vyrų ir berniukų. Ten buvusios JT pajėgos nieko nepadarė, kad sustabdytų tas žudynes.