„Putinas sako, kad neblefuoja. Na, jis negali sau leisti blefuoti, ir turi būti aišku, kad Ukrainą remiantys žmonės, Europos Sąjunga ir jos valstybės narės, JAV ir NATO taip pat neblefuoja“, – sakė J. Borrellis per Diplomatijos akademijos atidarymą Briuselyje.

„Bet kokia branduolinė ataka prieš Ukrainą sukels atsaką, ne branduolinį atsaką, bet tokį galingą karinį atsaką, kad Rusijos kariuomenė bus sunaikinta“, – sakė jis.

Baimė, kad Maskva gali panaudoti taktinį branduolinį ginklą Ukrainoje, išaugo po to, kai V. Putinas paskelbė užslėptus grasinimus, kai surengė keturių okupuotų regionų aneksiją, patyręs pralaimėjimų mūšio lauke.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas perspėjo Rusiją, kad jai gresia „rimtos pasekmės“, jei ji surengs branduolinę ataką prieš savo provakarietišką kaimynę.

„Būtų griežtas atsakas – beveik neabejotinai sulauktume fizinio atsako iš daugelio sąjungininkių ir galbūt iš pačios NATO“, – trečiadienį sakė aukštas NATO pareigūnas.

Tačiau Aljansas susilaikė nuo grasinimų panaudoti savo branduolinį arsenalą, nes Ukrainai, kuri nėra NATO narė, savigynos sąlyga netaikoma.

JAV ir NATO iki šiol vengė karinės intervencijos į karą Ukrainoje, nes baiminosi sukelti katastrofišką branduolinį konfliktą su Maskva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)