Rusijos pasiūlymai, kaip išspręsti priešpriešą, „prieštarauja Europos saugumo architektūros principams“, sakė Josepas Borrellis, kalbėdamas prieš ES gynybos ir užsienio reikalų ministrų susitikimą Prancūzijoje. Jis apkaltino Maskvą „atviru grasinimu“ kariniais veiksmais, jei šie reikalavimai nebus įvykdyti.

Vašingtonas ir jo sąjungininkės kaltina Rusiją sutelkus prie Ukrainos sienos apie 100 tūkst. karių ir planuojant įsiveržimą. „Dirbdama su JAV ir NATO, ES dabar turi apibrėžti, ką galime padaryti, kad palaikytume Europos saugumo tvarką ir ją pagrindžiančius principus, kuriems šiandien akivaizdžiai iškilo pavojus“, – sakė J. Borrellis tinklaraščio įraše, paskelbtame ES diplomatinės tarnybos puslapyje.

Pasak jo, tai „darbotvarkėje svarbiausias“ klausimas per ministrų susitikimą, kuris iki penktadienio vyks Breste, Prancūzijoje, šiuo metu pirmininkaujančioje blokui. „Šiame susitikime yra aiškūs du dalykai: turime prieiti vieningą ES poziciją ir pagrįsti savo vaidmenį, paremdami jį konkrečiais veiksmais, t.y. ne tik pasakydami, ką manome ar ko norime, bet ir ką ketiname daryti“, – sakė jis.

Pasak jo, Rusija siekia „mesti iššūkį po šaltojo karo gimusiai politinei ir saugumo tvarkai“, apimančiai kiekvienos valstybės teisę „laisvai pasirinkti priklausyti ar nepriklausyti tarptautinei organizacijai ir prisidėti prie sutarčių ar įstoti į sąjungas“.

Maskvos iššūkį šiai tvarkai J. Borrellis pavadino „revizionistiniu“.

Jėgos nenaudojimo ir pagarbos valstybių teritoriniam vientisumui principai taip pat pažeisti, sakė jis. „Mes, europiečiai, turime būti vieningi ir suformuluoti savo atsakymą tuo atveju, jei Rusija įvykdytų savo grasinimus Ukrainai ar platesnei Europos saugumo tvarkai“, – sakė jis.

Interviu regioniniam prancūzų dienraščiui „Ouest France“ J. Borrellis pridūrė, kad Rusija siekia suskaldyti Vakarų sąjungininkes, tačiau jis turi „patikinimą, kad Jungtinės Valstijos nežais vienos“, JAV valstybės sekretorius Antony`is Blinkenas aiškiai pareiškė, kad „niekas nebus aptariama arba susitarta be Europos dalyvavimo“.

Praėjusią savaitę prie Ukrainos sienos apsilankęs J. Borrellis sakė „Ouest France“, kad atmosfera ten „karinga“, nepaisant Rusijos tvirtinimų, kad kariuomenės sutelkimas tėra karinės pratybos.

J. Borrellio teigimu, ES nesiekia sukurti savo centralizuotos armijos, bet siekia taikyti susitarimus bendriems kariniams pajėgumams plėtoti. „Kokiems? Kaip? Kodėl? Tai yra klausimai, į kuriuos turi atsakyti mūsų Europos gynybos politika“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)