Nepaisant šiltesnių santykių su Donaldo Trumpo vairuojamais Baltaisiais rūmais, ji niekaip negalėjo atsikratyti buvusio prezidento Petro Porošenkos palikimo ir likusių valdžios aparate jo vyriausybės narių.

P. Porošenkos eros pareigūnai nesutarė su V. Zelenskio komanda ir galimai kišosi, kalbėjo Andrijus Jermakas, V. Zelenskio patarėjas.

„Mes paveldėjome didelį bagažą, kai atėjome prie valdžios vairo, – sakė A. Jermakas interviu prezidento būstinėje Kijeve. – Įtariame, kad mūsų ambasadorius JAV ir galbūt kiti užsienio ministerijos pareigūnai slėpė informaciją, norėdami apsunkinti naujosios komandos darbą ir, visų pirma, sutrikdyti prezidentą, įstumti jį į keblią situaciją“.

Pasak A. Jermako, tik vėliau, po laiko, ukrainiečiai perprato amerikiečių reikalavimus, kurie JAV apkaltos proceso stebėtojams galėjo pasirodyti neįprasti. Jo požiūriu, ukrainiečiai žadėjo kovoti su korupcija, o juk tai buvo pagrindinis V. Zelenskio rinkiminės kampanijos akcentas.

Pastarosiomis savaitėmis kiti aukšto rango ukrainiečiai, prašę neskelbti jų pavardės dėl jautrios santykių su JAV temos, pritarė tokiai nuomonei. Toks požiūris galbūt galėtų paaiškinti, kodėl V. Zelenskis ir jo kolegos neskubėjo reaguoti į mėnesius trunkančius prezidento Donaldo Trumpo aplinkos raginimus ištirti Ukrainos vaidmenį 2016 m. JAV prezidento rinkimuose ir „Burisma“ – dujų bendrovės, kurios valdybos nariu buvo paskirtas buvusio viceprezidento Joe Bideno sūnus, – byloje.

Mažiausiai vienas Kongreso narys respublikonas per apkaltos tyrimo klausymus paklausė, kodėl V. Zelenskio ir jo komanda nesiskundė, jeigu Jungtinės Valstijos darė tokį didelį spaudimą?

Prioritetinis posėdis


A. Jermakas, kuris, nors ir kalbantis angliškai, paprašė interviu rengti ukrainiečių arba rusų kalba, yra viena iš centrinių ukrainiečių figūrų apkaltos tyrime, vykstančiame Vašingtone.

Netrukus po to, kai balandį V. Zelenskis buvo išrinktas prezidentu, A. Jermakas ir kiti aukščiausio rango patarėjai kaip prioritetinį uždavinį iškėlė susitikimą su D. Trumpu, kuris, jų nuomone, būtų svarbus JAV paramos Ukrainos kovoje su Rusija garantas.

A.Jermakas susitiko su Rudy Giulianiu, D. Trumpo advokatu, šių metų rugpjūčio pradžioje Madride. Jis susirašinėjo žinutėmis ir kalbėjosi telefonu su JAV ambasadoriumi prie Europos Sąjungos Gordonu Sondlandu ir JAV specialiuoju pasiuntiniu Ukrainai Kurtu Volkeriu, visų pirma mėgindamas susitarti dėl abiejų prezidentų susitikimo Baltuosiuose rūmuose, o vėliau aiškintis dėl JAV įšaldytos karinės pagalbos.

Tačiau Ukrainos matomumas buvo ribotas iš dalies dėl to, kad pareigūnai, likę valdžioje iš P. Porošenkos laikų, nuslėpė informaciją nuo naujosios komandos, sakė A. Jermakas.

V. Zelenskis buvo prisaikdintas šių metų gegužę. Bet neturėdamas paramos parlamente, jis tebuvo nominalus vadovas, negalintis skirti prokurorų, užsienio reikalų ministro ar kitų kabineto narių. Jis sušaukė pirmalaikius parlamento rinkimus ir jau liepą, kai jo partija laimėjo, ėmėsi šio administracinio proceso.

Iki tol, didžioji šalies vyriausybės dauguma, įskaitant Ukrainos ambasadą Vašingtone, atsiskaitydavo P. Porošenkos paskirtiems pareigūnams. Taip buvo ir liepos pabaigoje, kai Vašingtone esanti Ukrainos ambasada sužinojo, kad Jungtinės Valstijos įšaldė karinę pagalbą, teigia A. Jermakas ir kitas šaltinis, artimai susipažinęs su situacija.

Kita ambasados pareigūnų darbo ataskaita pasirodė praėjusią savaitę. JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo padėjėja Rusijos, Ukrainos ir Eurazijos klausimams Laura Cooper paliudijo, kad jos tarnybos personalas liepos 25 dieną gavo elektroninį laišką iš Ukrainos ambasados, kuriame teirautasi dėl karinės paramos statuso.

Tie ambasados pareigūnai iškart neinformavo V. Zelenskio, kad paramai iškilo pavojus, sakė A. Jermakas ir kitas šaltinis, pridurdami, kad Ukrainos prezidentas ir jo pagrindiniai patarėjai sužinojo apie tai tik iš „Politico“ pranešimo rugpjūčio pabaigoje.

Pasak jų, jeigu aukšto rango vadovai Kijeve būtų sužinoję apie karinės paramos įšaldymą anksčiau, šis klausimas būtų iškeltas per rugpjūčio 27 dieną vykusį JAV nacionalinio saugumo patarėjo Johno Boltono vizitą.

Tuometinis Ukrainos ambasadorius JAV Valerijus Chaly atsisakė komentuoti. V. Zelenskio atleistas šių metų liepą, jis savo postą paliko rugsėjo viduryje. P. Porošenka taip pat atsisakė komentuoti.

Savo interviu A. Jermakas dar kartą pakartojo, kad ukrainiečiai nejuto spaudimo iš JAV. Ambasadorius G. Sondlandas praėjusią savaitę per apkaltos proceso posėdį Kongrese paliudijo vykdęs prezidento Donaldo Trumpo nurodymus spausti Kijevą suteikti paslaugą už paslaugą (quid pro quo), o tai reiškė, kad tyrimų paskelbimas buvo iškeltas kaip sąlyga, mainais į susitikimą Baltuosiuose rūmuose.

G. Sondlandas taip pat sakė, kad per trumpą pokalbį, vykusį Varšuvoje, rugsėjo 1 dieną, jis minėjęs A. Jermakui apie „galimą“ ryšį.

Pasak A. Jermako, jiedu susidūrė prie liftų. Jis prisiminė G. Sondlandą sakant, jog susitikimas su JAV viceprezidentu vyko sklandžiai, bet tvirtino nepamenantis jokių užuominų apie karinę paramą.

Artimiausiųjų ratas


48-erių metų teisininkas ir kino prodiuseris A. Jermakas priklauso artimiausios V. Zelenskio aplinkos ratui. Pastarasis Ukrainoje išgarsėjo kaip televizijos komikas, prieš tapdamas šalies prezidentu.

Po netikėtos pergalės V. Zelenskis į savo administraciją įtraukė patikimus bičiulis, buvusius scenaristus ir prodiuserius. Dauguma jo patarėjų nėra niekada dirbę vyriausybėje. Jie tiesiai įžengė į sudėtingas, precedento neturinčias diplomatines derybas.

Kaip teigė A. Jermakas nupasakodamas sudėtingą šių metų vasarą, P. Porošenka sukėlė tą jovalą, kurį jie paveldėjo.

„Aš kaltinu mūsų pirmtakus, – sako A. Jermakas. – Ukraina nesudarė teigiamo įvaizdžio Amerikos visuomenės akyse. Ji sudarė korumpuotos šalies įvaizdį – šalies, kurios politika kišasi į kitų šalių vidaus reikalus“.

Nepalankią padėtį, kurioje atsidūrė Ukraina, iš dalies lėmė kritika D. Trumpo atžvilgiu, pasipylusi iš P. Porošenkos pareigūnų lūpų per 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Jų komentarai siūbtelėjo, kai D. Trumpas pareiškė, kad jis galėtų pripažinti Krymą Rusijos dalimi.

P. Porošenka mėgino taisyti padėtį: 2017 metais bent du kartus susitiko su buvusiu Niujorko meru R. Giulianiu Kijeve. Praėjus mažiau nei dviem savaitėms po tų metų birželį vykusio susitikimo su R. Giulianiu, P. Porošenka susiorganizavo „netikėtą vizitą“ į Baltuosius rūmus.

Jis ir toliau palaikė ryšius su D. Trumpo sąjungininkais. Šių metų vasarį P. Porošenka susitiko su R. Giulianio kolegomis Levu Parnasu ir Igoriu Frumanu generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos vadovaujamoje prokuratūroje.

Ten, anot leidinio „The Wall Street Journal (WSJ), svečiai ragino P. Porošenką paskelbti „Burismos“ ir ukrainiečių vaidmens 2016 metų rinkimuose tyrimą. P. Porošenkos atstovė spaudai paneigė bet kokias „derybas“ su L. Parnasu ir I. Frumanu, ir atsisakė komentuoti paties susitikimo.

Jungtinių Valstijų parama

Reitingams smunkant JAV parama Ukrainai buvo itin svarbi, ir ukrainiečių ambasados pareigūnams Vašingtone buvo pranešta, kad P. Porošenka gali tikėtis pakvietimo apsilankyti Baltuosiuose rūmuose prieš pat antrąjį rinkiminės kovos su V. Zelenskiu turą, vykusį balandžio 21-ąją. Vizitas neįvyko.

P. Porošenka pralaimėjo. Neoficialiais duomenimis, jo sąjungininkai vis dar turėjo didelę įtaką. J. Lucenka, generalinis prokuroras, liko savo poste iki rugpjūčio pabaigos, kai buvo sušauktas naujasis parlamentas patvirtinti V. Zelenskio pasirinkimą jį pakeisti.

Kaip rodo apkaltos tyrimo metu nuskambėję liudijimai, JAV diplomatai liepos 10 dieną sužinojo, kad R. Giulianis vis dar susitikinėja su J. Lucenka, kuris tikino Ukrainos pareigūnams, kad susitikimas tarp D. Trumpo ir V. Zelenskio neįvyks.

„Nieko sau, – tą dieną žinutėje kitiems JAV pareigūnams rašė K. Volkeris. – J. Lucenka turi čia savų interesų“.

Priėjimas prie R. Giulianio


Tą patį mėnesį A. Jermakas dėjo pastangas išsklaidyti nuomonę, neva naujoji Ukrainos vyriausybė korumpuota. R.Giulianis nustebino pasakęs vienam žurnalistui, kad prezidento V. Zelenskio komandoje „esama Jungtinių Valstijų priešų“.

„Mes iki to nebuvome susitikę su R. Giulianiu, – sakė A. Jermakas. – Pasiūliau pasiklausti paties R. Giulianio, kodėl jis taip manąs“.

A.Jermakas liepos pradžioje nuskrido į Vašingtoną, kur Baltuosiuose rūmuose susitiko su keliais pareigūnais, įskaitant K. Volkerį, G. Sondlandą ir Johną Boltoną, JAV nacionalinio saugumo patarėją.

Vėliau jis kalbėjosi su tiek JAV Atstovų rūmų, tiek Senato mažumos bei daugumos lyderių aukščiausio rango nacionalinio saugumo patarėjais. Jis jiems pasakė apie savo planus pasikalbėti su R. Giulianiu, paaiškinti šalies reformų darbotvarkę ir paraginti jį nebendrauti su Ukraina per žiniasklaidą. Visi sutiko: „Gera mintis“, – pamena A. Jermakas.

Prie šio klausimo jis grįžo Ispanijoje, kitą mėnesį. R. Giulianį lydėjo L. Parnas, kuris nuo tada kaltinamas kreipęs užsienio lėšas į JAV politines kampanijas. L. Parno advokatas neatsakė į prašymą pakomentuoti.

A.Jermakas pranešė kalbėjęs tik su prezidento advokatu ir nežinojęs, kas tas L. Parnas.

„R. Giulianis paklausė manęs, ar aš girdėjęs apie „Burisma“ ir aš jam atsakiau, kad ne, – pasakojo A. Jermakas. – Jis taip pat paklausė, ar aš žinau, kad amerikiečių žiniasklaida aptarinėja Ukrainos kišimosi į 2016 metų rinkimus galimybę. Paaiškinau jam, kad žinau tik tiek, kiek esu perskaitęs žiniasklaidoje. Pasakiau jam, kad neturiu ką jam pasakyti, nes šie klausimai nėra aktyviai svarstomi Ukrainoje ir kad aš nežinau, kas vyksta generalinėje prokuratūroje“.