Įsikišus Turkijos karinėms pajėgoms pavyko užkirsti kelią bandymui užimti Tripolį, kurio ėmėsi Maskvos remiamas Libijos nacionalinės armijos vadas Khalifa Haftaras.

Kaip sekmadienį per telefonu duotą interviu nurodė Bani Valido miesto meras Salemas Alaywanas, Bani Valide pasirodė Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtinio vadovaujamos grupuotės „Vagner“ samdiniai, kartu su Kh. Haftarui pavaldžiomis Libijos nacionaline armija pasiskelbusiomis pajėgomis pastarosiomis dienomis besitraukiantys iš Tripolio priemiesčių.

Remiantis Vakarų oficialių pareigūnų žodžiais, pernai buvo dislokuota daugiau nei 1,4 tūkst. rusų samdinių, turėjusių suteikti pagalbą Kh. Haftarui, taip pat remiamam Jungtinių Arabų Emyratų ir Egipto.

Kh. Haftaro tikslas – priversti pasitraukti tarptautiniu mastu pripažintą Tripolyje veikiančią vyriausybę, savo ruožtu, gaunančią paramą iš Turkijos.

Kh. Haftaras, atrodo, buvo nusiteikęs įsiveržti į Tripolį, tačiau sausio mėnesį, kai Turkijos karinė intervencija įgavo pagreitį, vyriausybei pavyko atgauti tam tikras teritorijas.

Pasak S. Alaywano, maždaug 1,5 tūkst. Rusijos ir Sirijos samdinių iš Bani Valido išskrido į centrinėje Libijoje įsikūrusią Kh. Haftaro vadovaujamą al Džufros oro operacijų bazę. Bani Valido meras nurodė, kad samdiniai ir toliau atvyksta į miestą, siekiantį išlaikyti neutralią poziciją vykstančiame kare, todėl jų buvimas čia vertinamas nepalankiai.

„Esame nusiteikę prieš bet kokių samdinių iš užsienio šalių buvimą tiek Bani Valide, tiek Libijoje“, – sakė S. Alaywanas.

Sergejus Šoigu, Khalifa Haftaras

Raginimas imtis veiksmų

Samdiniais stipriai kliovėsi tiek viena, tiek kita pusė. Sausio mėnesį Turkija ėmė siųsti tūkstančius karių Tripolyje veikiančiai vyriausybei palaikyti. Paramą tuo metu gavo ir Kh. Haftaras – iš Sirijos ir Sudano kovotojų.

Perdislokavimas buvo pradėtas tada, kai per šeštadieninį pasisakymą Kh. Haftaras vėl paragino imtis kovinių veiksmų, o jam pavaldus oro pajėgų vadas prieš kelias dienas įspėjo apie ketinimą įvykdyti į Turkijai priklausančius objektus Libijoje nukreiptą operaciją.

Tripolio vyriausybei atstovaujantis vidaus reikalų ministras Fathi Bashagha naujienų agentūrai „Bloomberg“ užsiminė, kad iš Rusijos kontroliuojamos bazės Sirijoje Kh. Haftarą pasiekė nauja sovietmečiu sukonstruotų naikintuvų grupė.

Samdinių pasitraukimo priežastis nėra akivaizdi.

Laikinai Jungtinių Tautų pasiuntinio Libijai pareigas einanti Stephanie Williams praeitą savaitę įspėjo, kad, abi puses remiančioms užsienio šalims gerokai stiprinant karinę paramą, metus trunkantis konfliktas gali dar labiau paaštrėti.

Vis dėlto atnaujintos ginklavimosi varžybos galėjo paskatinti Turkiją ir Rusiją atsitraukti ir pradėti spausti vietinius paramos gavėjus susitarti dėl laikino ugnies nutraukimo.

Sausio mėnesį Maskvoje įvyko susitikimas, kuriame Tripolio vyriausybė sutiko pasirašyti susitarimą dėl karo veiksmų nutraukimo, tačiau Kh. Haftaras tai padaryti atsisakė.

Turkija ir Rusija vėl pranešė apie savo pritarimą daugiau nei 2 tūkst. žmonių gyvybių jau pareikalavusio karo pabaigai. Šį raginimą palaikė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, šeštadienį, kaip skelbia Baltieji rūmai, telefonu kalbėjęs su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.