A. Blinkenas taip pat „aiškiai nurodė, kad JAV ir toliau naudosis diplomatiniais ryšiais siekdamos kelti susirūpinimą keliančius klausimus, taip pat galimo bendradarbiavimo sritis", pranešė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

Tikimasi, kad A. Blinkenas atvyks į Pekiną birželio 18 dieną. Tai bus pirmoji JAV diplomatijos vadovo kelionė į Kiniją nuo jo pirmtako Mike‘o Pompeo vizito 2018 metų spalį, su anonimiškumo sąlyga sakė JAV pareigūnai.

Pasak Kinijos pusės, užsienio reikalų ministras Qin Gangas trečiadienį A. Blinkenui pareiškė, kad abiejų šalių santykiai susiduria su „naujais sunkumais ir iššūkiais“. Apie tai sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtoje dviejų aukščiausių diplomatų telefoninio pokalbio išklotinėje. „Aišku, kas už tai atsakingas“, – sakė Qin.

Prezidentai Joe Bidenas ir Xi Jinpingas lapkričio mėnesį susitiko Balyje ir susitarė bandyti užkirsti kelią nekontroliuojamam įtampos augimui, ir A. Blinkeno vizitas į Pekiną turėjo prie to prisidėti.

Bet po to, kai JAV pareiškė aptikusios, o vėliau numušusios virš JAV žemyninės dalies skridusį Kinijos stebėjimo balioną, A. Blinkenas staiga atšaukė vasario pradžioje suplanuotą kelionę, išprovokuodamas JAV įstatymų leidėjų pyktį ir Pekino paneigimus.

Pastaruoju metu abi šalys vėl stengėsi suvaldyti įtampą, be kita ko, praėjusį mėnesį Vienoje įvyko platus, uždaras J. Bideno patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake‘o Sullivano ir Kinijos aukščiausiojo diplomato Wang Yi susitikimas.

Pastaraisiais metais smarkiai išaugo įtampa tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, ypač dėl Taivano – savarankiškos demokratinės valstybės, į kurią Pekinas pretenduoja ir neatmeta galimybės ją užgrobti jėga.

Abiejų šalių nesutarimai taip pat kyla dėl Kinijos vis agresyvesnės laikysenos regione, prekybos ir žmogaus teisių klausimų.

Tačiau J. Bidenas vis dėlto ieško tam tikrų bendradarbiavimo su Kinija sričių, pavyzdžiui, klimato kaitos srityje, priešingai nei jo pirmtakas Donaldas Trumpas, kadencijos pabaigoje užėmęs priešiškesnę poziciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją