Buvęs Italijos ministras pirmininkas S.Berlusconi antradienį paneigė turėjęs kokių nors ryšių su Francesca Chaouqui, buvusia Vatikano viešųjų ryšių konsultante, kuri yra viena iš penkių dėl Vatikano slaptų dokumentų nutekinimo ir paviešinimo teisiamų žmonių.

Paneigimą S.Berlusconi paskelbė išaiškėjus, kad jo brolis Paolo, kuris yra vieno laikraščio leidėjas, yra minimas kitoje Italijos pareigūnų pradėtoje F.Chaouqui ir jos vyro Corrado Lanino byloje, kuri yra susijusi su Vatikano informacijos nutekinimo byla.

Prokurorai įtaria, kad F.Chaouqui bandė daryti spaudimą Paolo Berlusconi, kad šis atleistų laikraščio „Il Giornale“ korespondentą Vatikane Fabio Marchesi Ragona, grasindama atskleisti, kad Silvio neva turi slaptą sąskaitą Vatikano banke.

Silvio Berlusconio advokatas Niccolo Ghedini sakė, kad jo klientas nieko nežinojo apie šį grasinimą.

„Be to, būtų neįmanoma kelti kokius nors „reikalavimus“, nes nėra jokio galimo ryšio tarp prezidento Berlusconi ir Vatikano reikalų arba Vatikano banko“, – patikino jis.

Prokurorai įtaria, kad įtariamas bandymas šantažuoti Paolo Bersluconi, kad šis užtildytų F.Chaouqui grėsmę keliantį žurnalistą, atspindi veikos modelį, kai naudodamasi savo kaip Vatikano aplinkos žmogaus statusu, ji siekė paslaugų arba žadėjo padėti užmegzti kontaktą su aukšto rango Vatikano pareigūnais.

Italijos finansų policija antradienio vakarą atliko kratą F.Chaouqui bute Romoje ir konfiskavo jame rastus dokumentus ir kompiuterius.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, jos vyras taip pat atsidūrė pareigūnų akiratyje. Jis įtariamas naudojęsis savo įsilaužimo į kompiuterius įgūdžiais, kad padėtų savo žmonai.

Prokurorai susidomėjo F.Chaouqui, kaip įtariama, neteisėtu elgesiu, susidūrę su kitu Bažnyčią sukrėtusiu skandalu, susijusiu su XIV amžiaus Švento Jeronimo pilies pardavimu Narnyje, Umbrijoje.

Italijos arkivyskupas Vincenzo Paglia yra įtariamas sudaręs neteisėtą sandorį su vietos pareigūnais įsigyti minėtą pilį iš miesto tarybos už dirbtinai sumažintą kainą, kad po kelių metų galėtų ją parduoti už tikrąją jos vertę.

F.Chaouqui turėtų duoti parodymus Vatikano slaptos informacijos nutekinimo byloje pirmadienį, kai bus atnaujintas jos nagrinėjimas.