Tai pirmadienį pareiškė oficialaus VFR vyriausybės atstovo pavaduotoja Christiane Hoffmann, atsakydama į DW korespondento klausimą, ar Berlynas siūlo Maskvai pradėti taikos derybas su Ukraina.

„Būtų neteisinga manyti, kad kontaktų ir pokalbių su Rusija nėra. Kaip jūs žinote, ir federalinis kancleris, ir kiti ES politikai vis užmezga tiesioginį kontaktą su prezidentu V. Putinu. Suprantama, kontaktai palaikomi ir kitais lygmenimis. Manyti, kad šioje srityje stojo tyla, - neteisinga“, - pabrėžė Ch. Hoffmann.

Kiek anksčiau oficialus Vokietijos URM atstovas Christianas Wagneris, atsakydamas į DW klausimą, pareiškė: „Mes jau ne kartą sakėme, jog Ukraina pati turi nuspręsti, kada ir kaip ji ves galimas derybas (dėl karo su Rusija užbaigimo)“.

Kartu Ch. Wagneris pažymėjo, jog, Vokietijos URM nuomone, „Rusija nepateikia įtikinamų pasiūlymų dėl derybų“. „Tai (Rusijos nepasirengimą taikos deryboms) parodė ir gana žiaurūs bombardavimai pastarosiomis dienomis. Tad šie Rusijos veiksmai sukuria labai aiškų vaizdą“, - sakė jis.

Praėjusių metų gruodį Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paskelbė, kad Kyjivas norėtų vasario pabaigoje surengti „viršūnių taikos susitikimą“ tarpininkaujant JT generaliniam sekretoriui António Guterresui. Bet Rusija galėtų jame dalyvauti tik tuo atveju, jeigu ji prisiims atsakomybę už karo nusikaltimus, pabrėžė Ukrainos diplomatijos vadovas.

JT atstovai santūriai reagavo į šį pasiūlymą, teigdami, jog A. Guterresas bus pasirengęs tarpininkauti Rusijos ir Ukrainos taikos derybose, „jeigu to norės abi šalys“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)