45-erių Vo Van Hongas kaltintas Belgijoje vadovavęs migrantų gabenimo operacijai Lamanšo sąsiauriu, susijusiai su sunkvežimiu, kuris 2019 metų spalį buvo rastas pilnas lavonų Didžiojoje Britanijoje.

39 aukos, kurių jauniausios buvo 15 metų berniukai, užduso konteineryje, kuomet buvo vežami į Didžiąją Britaniją, kur tikėjosi pradėti naują gyvenimą. Negyvų migrantų palaikai buvo rasti sandariame šaldytuve netoli Londono esančiame uoste. Prieš tai priekaba buvo atgabenta keltu iš Zebriugės uosto Belgijoje.

Mažiausiai 15 iš 39 žuvusiųjų perėjo per Belgijoje įsikūrusį neteisėto migrantų gabenimo tinklą, kuris Briuselio Anderlechto rajone valdė du namus migrantams, vykstantiems į Britaniją.

Britanijoje ir Vietname dėl šio incidento jau buvo nuteisti ir įkalinti keli įtariamieji. Prancūzijoje dar 26 asmenims pateikti kaltinimai, jie bus teisiami.

Vo Van Hongas buvo vienas iš 23 įtariamųjų Belgijoje – tiek belgų, tiek vietnamiečių – teisiamų po 2020 metų gegužę surengtos policijos operacijos, kurios metu buvo surengtos kratos keliais adresais, daugiausia Briuselio regione.

Iš 23 įtariamųjų, 19, įskaitant Vo Van Hongą, buvo nuteisti, o keturi – išteisinti.

18 kitų nuteistųjų skirtos įkalinimo iki penkerių metų bausmės, daugiausia lygtinės.

Dauguma kaltinamųjų, kaip įtariama, buvo žmonių kontrabandos grupės nariai. Likusieji, įtariama, buvo bendrininkai, saugoję namus, pirkę maistą migrantams ar buvę vairuotojais.

Prokurorai teigė, kad „labai gerai organizuota“ gauja specializavosi neteisėtai gabenant žmones į Europą, o tada – į Britaniją už bendrą 24 000 eurų mokestį vienam asmeniui.

Vo Van Hongas buvo nuteistas už vadovavimą nusikalstamai organizacijai Belgijoje, susijusiai su 115 žmonių, kurių tapatybė nustatyta, nelegaliu atvežimu į Britaniją nuo 2018 metų rugsėjo iki jo arešto 2020 metų gegužę.

Jis neigė, kad buvo gaujos lyderis, ir tvirtino, kad buvo kontrabandininkų tinklo „auka“.

Jam buvo skirta maksimali 15 metų įkalinimo bausmė ir 920 tūkst. eurų bauda.

Kaltintojai tvirtino, kad gauja, veždama migrantus į Britaniją, naudojosi viena airių transportavimo sunkvežimiais kompanija, reguliariai importuodavusia sausainius iš Vietnamo.

Gaujos nariai vietnamiečiai perimdavo migrantus vos jiems atvykus į Britaniją.

Daug minėtame sunkvežimyje žuvusių migrantų buvo iš neturtingo regiono centrinėje Vietnamo dalyje.

Šeimos ten pasiskolina tūkstančius dolerių, kad kuris nors vienas narys patektų į Britaniją ir galbūt užtikrintų geresnį gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją