L. Murkowski atstovė spaudai Karina Borger elektroniniu paštu sakė, kad biuras palaikė ryšį su JAV pakrančių apsaugos ir muitinės bei sienų apsaugos tarnyba ir kad „Rusijos piliečiai pranešė, kad pabėgo iš vienos iš pakrantės bendruomenių rytinėje Rusijos pakrantėje, kad išvengtų privalomosios karinės tarnybos“.

Pakrančių apsaugos ir muitinės bei sienų apsaugos tarnybos atstovai spaudai perdavė žurnalisto klausimus JAV Krašto saugumo departamento viešųjų reikalų tarnybai, kuri ketvirtadienį informacijos beveik nepateikė.

Biuro pranešime teigiama, kad asmenys „buvo nugabenti į Ankoridžą apžiūrai, o vėliau priimti vertinimui pagal galiojančius JAV imigracijos įstatymus“

Agentūra pranešė, kad jiedu atvyko antradienį valtimi. Pranešime nepateikta išsamios informacijos apie tai, iš kur jie atvyko, apie savo kelionę ar prieglobsčio prašymą.

Aliaskos senatoriai respublikonų partijos atstovai L. Murkowski ir Danas Sullivanas ketvirtadienį pranešė, kad jiedu išsilaipino paplūdimyje netoli Gambell kaimo – izoliuotos maždaug 600 žmonių bendruomenės Šv. Lauryno saloje. D. Sullivanas sakė, kad antradienio rytą jį įspėjo „vyresnysis bendruomenės lyderis iš Beringo sąsiaurio regiono.

Gambell gyvenvietė yra maždaug 200 mylių (apie 322 km) į pietvakarius nuo Vakarų Aliaskos centro Nome ir maždaug 50 mylių (apie 80 km) nuo Čiukotkos pusiasalio Sibire.

D. Sullivanas savo pranešime teigė, kad paskatino federalines valdžios institucijas parengti planą, tam atvejui jei „daugiau rusų pradėtų bėgti į Beringo sąsiaurio bendruomenes Aliaskoje“.

„Šis incidentas aiškiai parodo du dalykus: pirma, Rusijos žmonės nenori kovoti su Putino agresijos karu prieš Ukrainą“, – sakė Sullivanas. „Antra, atsižvelgiant į tai, kad Aliaska yra arti Rusijos, turime atlikti svarbų vaidmenį užtikrinant Amerikos nacionalinį saugumą.

L. Murkowski sakė, kad situacija atkreipė dėmesį į „tvirtesnės saugumo pozicijos poreikį Amerikos Arktyje“.

Aliaskos gubernatorius Mike'as Dunleavy trečiadienį, kai aiškėjo pirminės situacijos detalės, sakė nesitikintis, kad tuo pačiu maršrutu plauks nuolatinis pabėgėlių srautas ir taip pat perspėjo, kad keliauti regione gali būti pavojinga, nes numatoma rudens audra, sukelsianti stiprų vėją ir taip atšiauriame regione.

Neįprasta, kad kas nors bando šiuo keliu patekti į JAV

JAV valdžia rugpjūtį 42 kartus sustabdė teisinio statuso neturinčius rusus, kurie bandė atvykti į JAV iš Kanados. Tai buvo 15 kartų daugiau nei liepą ir devynis kartus 2021 m. rugpjūčio mėn.

Rusai taip pat bando patekti į JAV per Meksiką, kuriai vizų nereikia. Anksčiau šiais metais JAV valdžia kovojo su gausybe rusų, kurie tikėjosi prašyti prieglobsčio, jei pasieks patikrinimo būdelę oficialiame sienos kirtimo punkte.

Kai kas sieja su tuo, kad šuolis buvo prieš Rusijai įsiveržus į Ukrainą, siedamas su Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkalinimu praėjusiais metais.

JAV valdžios institucijos Meksikos pasienyje sustabdė rusus 20 608 kartus nuo rugsėjo iki rugpjūčio, tai yra penkis kartus daugiau per pastaruosius 12 mėnesių.