Žemės parlamento rinkimai Bavarijoje parodė, jog nugalėtojas gali būti ir pralaimėtojas. Bavarijos krikščionys demokratai ilgus dešimtmečius buvo vienintelė didelė partija 13 mln. gyventojų turinčioje federacinėje žemėje. Sekmadienį už ją balsavo tik 37 proc. bavarų. Tad Bavarijos ministras pirmininkas Markus Soederis tęsti darbą tegalės sudaręs koaliciją.

Dar rinkimų vakarą jis davė suprasti, jog greičiausiai tarsis su kita konservatyvios pakraipos Nepriklausomų rinkėjų partija.

Netikėto rinkėjų palankumo sulaukė Žaliųjų partija, gavusi beveik 18 proc. rinkėjų balsus. Ekspertų nuomone, jie pritraukė rinkėjus, nepatenkintus griežta Bavarijos politika migrantų klausimu bei per silpna vyriausybes pozicija dyzelinių automobilių manipuliacijos skandale.

Pirmą kartą į Bavarijos parlamentą su 10 proc. išrinkta dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“, o už ją mažiau surinko socialdemokratai.

Pastarųjų gretose šis triuškinantis rezultatas vėl atgaivino reikalavimus trauktis iš vyriausybės Berlyne. Ieškodami kaltųjų, Bavarijos krikdemai taip pati žvelgia į Berlyną, būtent į jų partijos vadovą ir Vokietijos vidaus reikalų ministrą Horstą Seehoferį, kurio pastarųjų mėnesių veiksmai, apžvalgininkų nuomone, atbaidė daugybę rinkėjų.