Praeitą mėnesį laimėjusi bylą prieš vieną Didžiosios Britanijos leidyklą, planavusią išleisti ištraukas iš šios antisemitinės knygos su istorikų komentarais, Bavarija nurodė išleisianti kitą "Mein Kamf" versiją 2015 metais.

Bavarijos finansų ministras Markusas Soederis sakė Vokietijos naujienų agentūrai DPA, kad šis sprendimas buvo priimtas po derybų prie apskritojo stalo su šio žingsnio šalininkais ir priešininkais, taip pat nurodė, jog tokiu būdu siekiama "demistifikuoti" knygą, kupiną neapykantos ir paranojiškų fantazijų.

"Norime aiškiai parodyti, kokių nesąmonių ten esama, kad ir kokių katastrofinių pasekmių jos būtų atnešusios", - M.Soederis sakė apie knygą, kuria buvo pagrįsta didžioji dalis nacių vykdytos genocido politikos.

Jis pridūrė, kad Bavarija sieks, jog bet kokie vėlesni šios knygos leidimai būtų kiek įmanoma "komerciškai nepatrauklūs".

Ši Vokietijos žemė taip pat planuoja išleisti mokykloms skirtą "Mein Kampf" versiją su komentarais, skatinančiais kritinį požiūrį.

Tuo tarpu Holokaustą išgyvenę žmonės ir jų artimieji sakė nerimaujantys, kad neonaciai gali pasinaudoti šia knyga savo propagandai skleisti.

Kovą Bavarijos sostinės Miuncheno teismas nutarė, kad britas leidėjas Peteris McGee pažeistų Bavarijai priklausančias autorines teises, jeigu įgyvendintų savo planus pardavinėti Vokietijoje knygą su "Mein Kampf" ištraukomis ir komentarais.

P.McGee pažadėjo apskųsti šią nutartį.

A.Hitleris savo manifestą parašė 1924 metais, būdamas Bavarijoje esančiame Landsbergo kalėjime, kai buvo nuteistas po 1923 metais Miunchene nesėkmingai nacių mėginto surengti pučo. Šioje knygoje jis pasakoja apie savo gyvenimą ir dėsto teorijas apie arijų "rasės grynumą", neapykantą žydams ir priešiškumą komunizmui.

Iki nacių diktatoriaus 1945 metais buvo išplatinta milijonai "Mein Kampf" kopijų.

Ši knyga Vokietijoje nėra oficialiai uždrausta, tačiau po Antrojo pasaulinio karo Bavarijai, kuriai jos autorinės teisės priklausys iki 2015 metų, neleido jos pakartotinai spausdinti.

Nuo 2016 metų trečiosios šalys galės leisti "Mein Kampf" be Bavarijos sutikimo, "nebent ji būtų naudojama rasinei neapykantai kurstyti", nurodė M.Soederis.