Šiurpiame vaizdo įraše, kuris buvo padarytas mobiliuoju telefonu ir pavadintas „Vagiant nuotaką“, užfiksuota akimirka, kai paauglė atvyksta į būsimojo vyro namus.

Kol vestuvių svečiai linksminasi pagal tradicinę kazachų muziką, nuotaka sėdi automobilio gale, gailiai verkia ir maldauja parvežti ją namo.

Daugumoje šalių merginų grobimas vestuvėms laikomas nusikaltimu. Vietos moterų teisių aktyvistė 30 metų Anfisa Zujeva šią tradiciją vadina „barbariška“.

„Nieko keisto, kad likęs pasaulis mus laiko atsilikėliais“, - tvirtina aktyvistė.

Vaizdo įraše matoma, kaip klykianti mergaitė velkama iš automobilio ir specialiu vestuviniu kilimu lydima prie būsimojo vyro namų, o šalia stovintys pasipuošę šventės svečiai į orą mėto konfeti.

Paskutinį kartą iš visų jėgų priešintis mergaitė bando prie būsimojo vyro namų durų, tačiau galiausiai būrys vyrų ir moterų ją įstumia vidun.

Baisiausia tai, kad merginų grobimas, siekiant jas ištekinti, Kazachstane tampa vis populiaresnis.

Būsimasis jaunikis paprašo giminių ar bičiulių apgaule įvilioti patikusią merginą į automobilį – neretai mergina pagrobiama tiesiog gatvėje, įkišama į maišą.

Kai mergina jau atsiduria automobilyje, ji gabena prie vyro namų, kur jo giminaitės jai paruošia specialią skarą, kurią jį privalo priimti ir taip parodyti sutikimą tuoktis.

Neretai tekėti nenorinčius merginos kalinamos kelias dienas, kol galiausiai priima dovaną. Situacija išlieka kebli net ir merginos artimiesiems sužinojus, kur ji pradingusi.

Tokia praktika – sena tradicija. Kartais toks pagrobimas būna įvykdomas visų šalių susitarimu. Kitais atvejais pagrobėjai dažniausiai su teisėsaugos pareigūnams problemų neturi.

Pastarasis vaizdo įrašas sulaukė audringos kritikų reakcijos – jie teigia, kad tokios praktikos būtina skubiai atsisakyti.

A. Zujava, aktyviai pasisakanti prie šią tradiciją, sako: „Tai barbariškas ir protu nesuvokiama paprotys, stumiantis jaunas merginas į santuokas be meilės su vyrais, kurių jos praktiškai nepažįsta. Dažnai aukų šeimos nesipriešina, nes jaukinio artimieji jiems duoda daug pinigų. Tokių dalykų šiuolaikiniame pasaulyje būti negali, jam nėra vietos ir šiandieniniame Kazachstane“.