Abu nufotografuoti per dvišalį susitikimą kurortinėje Indonezijos saloje, kurioje penktadienį renkasi didžiausių pasaulio ekonomikų atstovai aptarti aktualiausių pasaulio problemų, svarbiausias darbotvarkėje – karas Ukrainoje.

Nors ir kritikuojamas, Pekinas palaiko draugiškus ryšius su Rusija, o Vakarų šalys siekia nušalinti prezidento Vladimiro Putino vyriausybę nuo pasaulio finansų ir diplomatinės tvarkos dėl karinio kaimynės užpuolimo.

G20 susitikime dalyvaus JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, jis šeštadienį surengs dvišales derybas su Wang Yi, tačiau vengs tiesioginio susitikimo su kolega iš Rusijos. Pastarąjį kartą A. Blinkenas matė S. Lavrovą sausį Ženevoje, kur aukščiausias JAV diplomatas įspėjo Rusiją dėl didžiulių padarinių, jei ji puls Ukrainą – ji tai padarė vasario 24 dieną. Vašingtonas tvirtina, kad Rusija nebeturėtų būti tarptautinio forumo narė, tokios pozicijos laikosi kai kurios Vakarų sąjungininkės.

Šis susitikimas, įžanga į lapkritį numatytą lyderių viršūnių susitikimą, skirtas įtikinti sąjungininkes, kurios laikosi kitokios pozicijos Ukrainos atžvilgiu, pavyzdžiui, Indiją, nusigręžti nuo Maskvos. Tačiau Kinija atsisako pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą, kritikuoja Vakarų sankcijas ir ginklų pardavimą Kyjivui ir yra kaltinama teikianti diplomatinę priedangą Kremliui.

Pekinas vykdo nepriklausomą užsienio politiką Rusijos atžvilgiu ir taip pat atmeta tai, ką vadina „trečiųjų šalių“ kišimusi. Vasarį įvykęs V. Putino ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas baigėsi tuo, kad abu paskelbė apie „naują“ tarptautinių santykių erą be „jokių ribų“.

Praėjusį mėnesį per pokalbį telefonu Xi Jinpingas patikino V. Putiną, kad Kinija remia Rusijos „suverenitetą ir saugumą“. Netrukus Jungtinės Valstijos pasmerkė Kiniją, kad „investuoja į glaudžius ryšius su Rusija“, nors tvirtina esanti neutrali.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją