Nuo ketvirtadienio į Balį gali atvykti visiškai paskiepyti keliautojai iš 19 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją ir Prancūziją. Tačiau lankytojai pirmiausia turi 5 dienas karantinuotis viešbutyje.

Valdžia uždarė tarptautinį oro uostą pernai balandį, kad sustabdytų koronaviruso plitimą. Liepą Indonezija tapo COVID epicentru Azijoje, bet kasdienių atvejų labai sumažėjo. Dabar turizmo sektorius tikisi, kad grįš bent dalis iš 6 milijonų užsieniečių, aplankiusių salą 2019 m. prieš prasidedant pandemijai.

Remiantis sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, saloje paskiepytų žmonių rodiklis yra vienas didžiausių Indonezijoje – visiškai paskiepyta daugiau nei 82 proc. gyventojų. Tačiau, kaip skelbia skrydžių stebėjimo svetainė „Flightradar24“, ketvirtadienį ir penktadienį jokių tarptautinių skrydžių Balio Nguraho Rajaus oro uoste nebuvo numatyta – nei į, nei iš Balio, nors pagal nacionalinės COVID-19 darbo grupės nurodymus Balis nuo šiol yra atviras tarptautiniams skrydžiams į Indoneziją.

Visą šalių sąrašą pareigūnai paskelbė tik trečiadienio vakarą ir teigė, kad tikisi, jog laikui bėgant viešbučių ir skrydžių užsakymų padaugės. Taip pat būta pranešimų, kad išsamesnė informacija apie pakartotinį atidarymą, įskaitant vizų reikalavimus, menka.

„Turistams tenkanti našta“

Viešbučiai, restoranai ir kitos turistus aptarnaujančios įmonės pasirengusios atsidaryti, tačiau susirūpinimą kelia tai, kad visa karantino reikalavimų našta gula ant turistų pečių ir atstums daugelį žmonių. Dauguma keliautojų, pavyzdžiui, kinai, prieš pandemiją sudarę antrą pagal didumą atvykusių turistų grupę, paprastai tik trumpam aplanko Balį. „Dabar, kai jie privalo būti karantine ir patys turi padengti išlaidas, atostogos tampa dar brangesnės“, – BBC sakė Indonezijos verslininkų asociacijos (Apindo) Balyje pirmininko pavaduotoja Asihas Wesika.

Pasak Balio turizmo biuro vadovo I Putu Astawos, padėtis dėl COVID išlieka „dinamiška“. „Jei išplis nauja atmaina, vertindami tolesnius pokyčius pirmiausia turime paisyti atsargumo“, – sakė jis. Bet jis taip pat sakė, kad vyriausybė svarsto galimybę sutrumpinti karantino laiką iki trijų dienų ir galiausiai apskritai panaikinti karantino reikalavimą.

Turistai gali atvykti į Balį iš šių19 šalių: Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Naujosios Zelandijos, Kuveito, Bahreino, Kataro, Kinijos, Indijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Lichtenšteino, Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Ispanijos, Švedijos, Lenkijos, Vengrijos ir Norvegijos.

Pareigūnai teigia pasirinkę šalis, kurias Pasaulio sveikatos organizacija laiko mažos rizikos su nedaug teigiamų COVID atvejų.

Sąraše nėra Australijos, iš kurios prieš pandemiją į Balį atvykdavo daugiausia turistų. Šiuo metu šalis susiduria su dar viena infekcijų banga.

Balis atveriamas tuo metu, kai kelios konkuruojančios turistų pamėgtos vietos Pietryčių Azijoje pradeda švelninti kelionių ribojimus užsieniečiams. Nuo šių metų pradžios Tailando Puketo sala priima visiškai paskiepytus keliautojus iš bet kurios šalies, o nuo lapkričio 1 d. keliaujantiems iš tam tikrų šalių nebereikės karantino. Vietnamas taip pat planuoja lapkritį atverti turistinę Fukuoko salą visiškai vakcinuotiems užsienio turistams.