B.Obama, atskridęs į Adis Abebą lietingą sekmadienio vakarą po istorinio vizito Kenijoje, savo tėvo gimtinėje, pradėjo dvišales derybas su Etiopijos premjeru Hailemariamu Desalegnu ir prezidentu Mulatu Teshome, kurio pareigos yra daugiausiai reprezentacinės.

Etiopija yra tradiciškai svarbi strateginė Jungtinių Valstijų partnerė, bet ši šalis, kurioje įsikūrusi Afrikos Sąjungos būstinė, susilaukia kritikos dėl demokratijos stygiaus ir žmogaus teisių padėties.

B.Obamos vizitas buvo surengtas praėjus dviem mėnesiams po to, kai Hailemariamo Desalegno valdančioji koalicija laimėjo visas vietas parlamente per rinkimus, kurie, anot opozicijos, buvo temdomi politinių represijų.

Lyderių derybos vyksta dideliame Etiopijos prezidentūros komplekse Adis Abebos širdyje, kur tebelaikomi unikalūs juodakarčiai abisininiai liūtai, anksčiau buvę velionio imperatoriaus Haile Selassie – „Judo liūto“ – simboliu.

Atvykęs B.Obama buvo pasveikintas 21 patrankos saliutu.

B.Obama taip pat surengs derybas su regiono lyderiais, kuriose tarsis dėl pilietinio karo Pietų Sudane, siekdamas paskatinti Afrikos palaikymą ryžtingiems veiksmams prieš tos šalies vadovus, jeigu jie atmes ultimatumą iki rugpjūčio vidurio baigti kraujo liejimą.

Antradienį B.Obama taip pat taps pirmuoju JAV prezidentu, kuris kreipsis į 54 nares turinčią Afrikos Sąjungą jos tviskančioje būstinėje, pastatytoje kinų.

AS Komisijos pirmininkė Nkosazana Dlamini-Zuma gyrė šį „istorinį vizitą“ ir „konkretų žingsnį, siekiant išplėsti ir pagilinti ryšius tarp AS bei JAV“.

Per penktadienio vakarą prasidėjusį B.Obamos vizitą Kenijoje Nairobis organizavo vieną iš didžiausių saugumo operacijų per sostinės istoriją, bet Etiopijos saugumo pajėgos nuolat laikomos aukšto lygio parengtyje, todėl papildomos priemonės prieš Amerikos lyderio atvykimą į Adis Abebą buvo mažai pastebimos.

Etiopija, kaip ir Kenija, yra įsitraukusi į kovą su Somalyje veikiančiu islamistų judėjimu „al Shebab“, palaikančiu ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“. Abiejų šalių kariai yra dislokuoti Somalyje, dalyvaudami AS ir JAV palaikomoje misijoje.

Tačiau JAV valstybės departamentas atkreipė dėmesį į „žodžio laisvės varžymą“ Etiopijoje, taip pat „politiškai motyvuotus teismus“ ir „opozicijos narių bei žurnalistų persekiojimą bei bauginimą“.