Remiantis Kremliaus žiniasklaidos tarnybos pateikiamais duomenimis, V. Putinas ir B. Obama kalbėdamiesi pabrėžė būtinybę nutraukti kraujo praliejimą Ukrainoje ir susitarė palaikyti kontaktą įvairiais lygmenimis. JAV Baltieji rūmai praneša, kad B. Obama paragino V. Putiną pasinaudoti galimybėmis vykdyti taikias derybas Minske ir pagrasino, kad tolimesnio separatistų rėmimo Rytų Ukrainoje kaina Rusijai augs, praneša newsru.com.

Reikšdamas susirūpinimą dėl „tebesitęsiančios Rusijos pagalbos“ Ukrainos separatistams, B.Obama perspėjo, kad jei trečiadienį numatytos derybos baigsis nesėkme, Rusijos lauks dar griežtesnės sankcijos.

„Jeigu Rusija tęs agresyvius veiksmus Ukrainoje, įskaitant karių ir ginklų siuntimą bei finansinę pagalbą separatistams, kaina Rusijai didės“, – perspėjama po prezidentų pokalbio Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

B.Obama užsiminė, kad derybom žlugus Rusijai gali būti paskelbtos tolesnės sankcijos, o Ukrainos vyriausybė gali būti aprūpinta ginklais.

Jungtinės Valstijos skeptiškai žiūri į Maskvos tikinimus, kad V.Putinas nuoširdžiai pasisako už derybas.

Ankstesnio paliaubų susitarimo, pasirašyto Baltarusijos sostinėje pernai rugsėjį, Rusija menkai paisė.

Baltieji rūmai antradienį pažymėjo, kad naujos sutarties pagrindu turi būti ankstesnis Minsko susitarimas.

Pagrindiniai to susitarimo punktai – „visų karių ir ginklų atitraukimas“ iš Rytų Ukrainos, „tarptautinės sienos veiksmingos stebėsenos užtikrinimas“ ir belaisvių paleidimas, priminė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

„Mes pasisakome už tai, kad būtų tęsiami diplomatiniai pokalbiai, tačiau svarbiausia, kad abi šalys prie derybų stalo sėstų pasiruošusios ne tik prisiimti įsipareigojimus, bet ir juos vykdyti“, – aiškino J.Earnestas.

B.Obama antradienį vakare taip pat kalbėjosi telefonu su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kuriam pareiškė užuojautą dėl civilių žūties per naujausią separatistų smūgį.

Niokojantis raketų smūgis Ukrainos rytiniame Kramatorsko mieste, kuriame įsikūręs pagrindinis Kijevo vyriausybės vykdomos antiteroristinės operacijos štabas, antradienį užmušė mažiausiai 15 žmonių, dar dešimtys buvo sužeisti.

„Prezidentas per pokalbį pabrėžė Jungtinių Valstybių ryžtą dirbti su mūsų tarptautiniais partneriais, kad Ukrainai, kuri toliau vykdo svarbiausias reformas, būtų suteikta jai reikalinga finansinė pagalba“, – nurodė Baltieji rūmai.

Vasario 11 d. Minske turėtų įvykti „normandiškojo formato“ susitikimas dėl situacijos Ukrainoje sureguliavimo. Planuojamas viršūnių susitikimas, kuriame dalyvaus V. Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Šis vadovų susitikimas bus skirtas naujos taikios Europos vadovų iniciatyvos aptarimui. F. Hollande‘as jau anksčiau yra pavadinęs šį susitikimą viena iš paskutinių galimybių užtikrinti taiką regione. Manoma, kad JAV šio plano rengime nedalyvavo, tačiau apie jį yra informuotos. 

„Putinas pateikė išsamų situacijos Pietryčių Ukrainoje įvertinimą, akcentuodamas pastaruosius Rusijos siūlymus, kurie yra aptariami pasirengimo vasario 11 d. Minske įvyksiančiam susitikimui aukščiausiu lygmeniu kontekste. Vasario 10 d. vakarą Minske susirinko Kontaktinė grupė. Remiantis neoficialia informacija, separatistų atstovai supažindino Kijevą su savo siūlomu konflikto sureguliavimo planu, apimančiu ugnies nutraukimą ir sunkiosios karinės technikos atitraukimą. 

Taip pat Kremlius praneša, kad V. Putinas ir B. Obama kalbėdamiesi telefonu akcentavo politinį Ukrainos vidinių problemų sprendimo, pasitelkiant dialogą, reikšmingumą, kuo skubesnį kraujo praliejimo nutraukimą, gyventojų teisių ir teisėtų interesų užtikrinimą visuose Ukrainos regionuose be išimčių.

„Siekdami suartinti pozicijas ir požiūrius į situaciją Ukrainoje, V. Putinas ir B. Obama sutarė palaikyti kontaktą įvairiais lygmenimis“, - rašoma Kremliaus pranešime. Rusijai užėmus Krymą JAV atsisakė palaikyti ryšius su Rusija daugeliu formatų. B. Obama vasario 10 d. pranešė neketinantis vykti į Maskvoje rengiamą pergalės Antrajame pasauliniame kare 70-mečio minėjimą. Nėra žinoma, apie kokius konkrečius kontakto palaikymo formatus kalbėjo V. Putinas ir B. Obama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (982)