Derybos Revoliucijos rūmuose Kubos sostinėje bus tik trečias oficialus susitikimas tarp B.Obamos ir R.Castro, kuris yra garsiojo revoliucionieriaus Fidelio Castro brolis, perėmęs valdžią 2008 metas.

Šis susitikimas bus svarbus pastangoms užbaigti nuo Šaltojo karo besitęsiantį konfliktą, per kurį Vašingtonas mėgino parklupdyti Kubą, vykdydamas ekonominį embargą, o Havana, buvusi artima Sovietų Sąjungos sąjungininkė, tapo priešiška teritorija.

B.Obama, kuris atvyko į Kubą sekmadienį su savo šeima, tapo pirmuoju JAV prezidentu, aplankiusiu tą salą, esančią vos už valandos skrydžio nuo Floridos, per pastaruosius 88 metus.

Jo lėktuvui „Air Force One“ nusileidus Havanoje, B.Obama pradėjo istorinį vizitą paskelbęs linksmą „Twitter“ žinutę kubietišku žargonu: „ ¿Que bola Cuba? “ („Kaip sekasi, Kuba?“)

Vėliau jis pažymėjo, kad vėliausias saloje apsilankęs JAV prezidentas Calvinas Coolidge'as (Kalvinas Kulidžas) 1928 metais į salą keliavo tris dienas – traukiniu ir karo laivu.

„Tai istorinis vizitas“, – B.Obama sakė neseniai vėl atidarytos JAV ambasados Havanoje darbuotojams.

Ši jo kelionė giriama daugiausiai dėl savo simbolinės reikšmės; ji buvo surengta praėjus daugiau negu metams po to, kai B.Obama ir R.Castro nustebino pasaulį paskelbdami, kad jų šalys pradės normalizuoti santykius.

„JAV prezidento buvimas saloje pirmąkart nuo 1959 metų revoliucijos yra transcendentinis pokytis JAV ir Kubos ryšiuose“, – sakė Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „Inter-American Dialogue“ vadovas Michaelas Shifteris.

Tačiau lyderiai tikriausiai kalbėsis ir apie kai kuriuos opius klausimus.

Embargą gali atšaukti tik respublikonų dominuojamas Kongresas, kuris kur kas mažiau yra linkęs švelninti santykius su R.Castro vyriausybe negu Baltieji rūmai. Tačiau B.Obamos administracija jau ėmėsi švelninti sankcijas.

Prognozuojama, kad iš JAV į Kubą atvykstančių žmonių srautas greitai smarkiai padidės, kai bus atšauktas reikalavimas, kad amerikiečiai gali vykti į tą salą tik su iš anksto užregistruotomis grupėmis.

Nors Baltieji rūmai nusiteikę švelninti dešimtmečius taikytas sankcijas, jie taip pat reikalauja laikytis žmogaus teisių šalyje, kurioje Komunistų partija tvirtai tebekontroliuoja visas valstybės institucijas, o bet koks nepaklusnumas menkai toleruojamas.