„Kaip ir Suomija, Norvegija įves apribojimus Rusijoje registruotų automobilių įvažiavimui ir naudojimui mūsų šalyje. Dabar analizuojame, kaip tai padaryti, ir netrukus pristatysime konkrečias priemones“, – sakė E. V. Peterssonas.


Norvegija nepriklauso Europos Sąjungai (ES), bet yra Europos ekonominės zonos narė ir viena iš Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) steigėjų. Oslas laikosi daugumos ES sankcijų Rusijai.

Suomija įvažiuoti į šalį automobiliams su rusiškais registracijos numeriais uždraudė rugsėjo 16 dieną. Muitinė pažadėjo tokius automobilius apgręžti ir tuo atveju, jeigu jie bandys patekti į šalį per sieną su Norvegija, nes tai taip pat bus laikoma sankcijų pažeidimu. Suomijoje jau esantys automobiliai su rusiškais numeriais palikti šalies teritoriją turi iki 2024 metų kovo 16 dienos.

Muitinės tarnybos ataskaitoje nurodoma, kad rugsėjo 16–17 dienomis prie sienos su Suomija buvo atvykęs 81 automobilis iš Rusijos. 37 iš jų nebuvo įleisti į šalį.

Kiek anksčiau įvažiuoti į savo teritoriją Rusijoje registruotiems automobiliams uždraudė Baltijos šalys – Estija, Latvija ir Lietuva. Lietuvos valdžia pareiškė, kad tokie automobiliai pagal Europos Komisijos sankcijų išaiškinimą „turėtų būti konfiskuojami“. Tačiau Rusijos automobilių tranzitui per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir atgal apribojimai netaikomi.

Lenkija panašias priemones pradėjo taikyti nuo rugsėjo 17 dienos. „Dabar į Lenkiją negali įvažiuoti joks Rusijoje registruotas komercinis ar privatus automobilis, nepaisant to, ar jos savininkas yra Rusijos, ar kitos šalies pilietis“, – teigė vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis.

Europos Komisija yra pareiškusi, kad įvažiavimas į ES su Rusijoje registruotais automobiliais bus laikomas „neteisėtu importu“, ir tai nepriklausys nuo to, ar transporto priemonė naudojama asmeniniais, ar komerciniais tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)