Išsipustę ir didžiulius pinigus suploję šio svarbaus socialinio kalendoriaus įvykio svečiai buvo įžymybės, politikai, magnatai, aristokratai ir jaudulio apimti debiutantai.

Valso ir tradicinio Vienos pokylio neblėstančią reikšmę liudijo tai, kad 5 150 bilietų po 250 eurų eilinį kartą buvo išgraibstyti.

Bilietas, su kuriuo patenkama į Vienos operą, paverstą pokylių sale, kur šiemet, tiesiogiai transliuojant televizijoms, sukosi 144 debiutantų poros, yra tik viena išlaidų dalis.

Išlaidas gerokai padidina aprangos kodas: frakai džentelmenams ir ilgos vakarinės suknelės damoms, pageidautina - brangios ir krintančios į akį.

"Ir vėl nemažai svečių nesilaiko aprangos kodo, - skundėsi mados ekspertė Irmie Schuech-Schamburek. - Viena austrė kartą atėjo su sariu ir paplūdimio šlepetėmis".

Kartelę šiemet aukštai iškėlė Patricia Schalko, nekilnojamojo turto magnato Georgo Stumpfo partnerė. Pranešama, kad magnatas už 150 tūkst. eurų nusamdė jai libaniečių dizainerį Elie Saabą.

"Esu asmeninė Elie draugė. Specialiai nuskridau į Paryžių. Jai pasiūti prireikė 100 siuvėjų", - dienraščiui "Oesterreich" išklojo P.Schalko. "Svajonė!" - pridūrė ji.

Tačiau jai tikriausiai nenusileido ekstravagantiškasis vokiečių dizaineris Haraldas Gloeoeckleris, kuris pademonstravo Pelenės stilių "pagerbiant" legendinę Sisi - imperatoriaus Pranciškaus Juozapo tragiško likimo nuotaką.

Jis atvyko, kaip pats sakė, "imperatoriška karieta, traukiama šešių nuostabiausių žirgų, su šešiais liokajaus rokoko kostiumais".

Tie, kas nenori linksmintis apačioje, gali užsisakyti ložę - už papildomus 9,-18,5 tūkst. eurų.

Tokie pinigai - ne problema nuolatiniam Vienos pokylio lankytojui Richardui Lugneriui, 80 metų verslininkui, kurio pavardė kasmet sumirga laikraščių antraštėse dėl to, kad jis kaskart pasirodo su vis kita žvaigžde už parankės.

Tarp buvusių jo partnerių Vienos pokyliuose yra Pamela Anderson, Paris Hilton ir numanoma Silvio Berlusconi nepilnametė simpatija, marokietė "Ruby Širdžių grobikė" Karima El Mahroug.

Šiemet ši garbė atiteko italų kino deivei Ginai Lollobrigidai ir "Oskaro" laureatei Mirai Sorvino, kuri prieš pokylį prisipažino, kad jaudinasi dėl valso. "Amerikoje turime pokylių, bet ne tokių", - sakė ji.

Protingai kainavo bent jau maistas: pora dešrelių atsiėjo 10 eurų, porcijų buvo paruošta 1,8 tūkstančio. Taurė putojančio vyno kainavo 21 eurą. Tačiau, žinoma, buvo siūloma ir brangesnių gėrimų bei užkandžių.

Tuo tarpu vakaro muzika tikrai nebuvo pigi - pokylį pradėjo prestižinis Vienos filharmonijos orkestras.

Kai tik suėjo debiutantai, svečiams buvo parodyta baleto ir operos programa, kurios metu moldavų sopranas Valentina Nafornita sudainavo "Quando M'en Vo'" iš Giacomo Puccini "Bohemos" (La Boheme), o čekų bosas-baritonas Adamas Plachetka - "Fin Ch'han Dal Vino" iš Wolfgango Amadeus Mozarto operos "Don Žuanas" (Don Giovanni).

Tačiau visų tų įspūdžių vienai diadema pasipuošusiai debiutantei buvo per daug - ji nualpo ir plojosi veidu į žemę. Vis dėlto vėliau ji atsigavo ir galėjo šokti.