Praėjusią savaitę Europoje užsikrėtimų atvejų skaičius pasiekė beveik du milijonus – tai didžiausias savaitinis rodiklis regione nuo pandemijos pradžios. Nyderlandai ir Latvija ėmėsi naujų priemonių, tuo tarpu Vokietija svarsto naujus apribojimus po to, kai naujų susirgimų skaičius pasiekė rekordinį lygį.

Pasauliniu mastu vyriausybės, siekiančios sugrąžinti gyvenimą į įprastas vėžes, vis dažniau ieško būdų, kaip priversti pasiskiepyti daugiau žmonių – nuo priverstinių atostogų neskiepytiems žmonėms iki atsisakymo mokėti už jų medicininę priežiūrą.

Austrija turi padidinti savo „gėdingai žemą vakcinacijos rodiklį“, per spaudos konferenciją Vienoje kalbėjo kancleris Aleksandras Šalenbergas. „Nelengva širdimi žengiame šį žingsnį. Bet, deja, tai būtina“, – sakė jis.

Naujas karantinas Austrijoje nepasiskiepijusiems: ką tai reiškia?

Nepaskiepytiems asmenims bus leista palikti namus tik tais atvejais, kai vykstama į darbą, mokymo ar gydymo įstaigą, įsigyti maisto ar pabūti grynajame ore. Tiems nepasiskiepijusiems žmonėms, kurie bus pagauti pažeidžiant taisykles mažmeninės prekybos parduotuvėse ar kino teatruose, gali būti skirtos baudos iki maždaug 500 eurų.

Įmonėms, pačiuptoms nepaisant naujų taisyklių, gresia baudos nuo maždaug 3 000 eurų. Grupėms, susimokiusioms aktyviai vengti taisyklių, gali tekti sumokėti 30 000 eurų baudą.

Anot Austrijos vidaus reikalų ministerijos, policija gali tikrinti visus, o tai reiškia, kad net pasiskiepiję gyventojai neturėtų išeiti iš namų be vakcinaciją patvirtinančio įrodymo.

Paskiepyti asmenys ir toliau galės apsipirkti, lankytis viešojo maitinimo įstaigose ar kultūriniuose renginiuose. Prekybos grupių skaičiavimais, dėl naujųjų taisyklių pardavimai per savaitę gali sumažėti iki 350 mln. eurų.

Naujosios taisyklės galios bent iki lapkričio 24 dienos.

Austrijoje visiškai pasiskiepijo tik apie 65 proc. gyventojų, ir tai vienas iš mažiausių rodiklių Vakarų Europoje ir nesiekia lygio, kuris, kaip manoma, sukuria visuomenės imunitetą prieš virusą.

Austrijos vakcinacijos lygis yra gerokai žemesnis nei kaimyninių valstybių, tokių kaip Prancūzija ir Italija, nors žymiai lenkia didžiąją dalį Rytų Europos šalių. Slovakijoje, kurios sostinė Bratislava yra mažiau nei 80,5 kilometro nuo Vienos, tik 43 proc. gyventojų yra visiškai pasiskiepiję.

Austrijoje septynių dienų vidutinis COVID-19 užsikrėtimo atvejų rodiklis per lapkritį išaugo daugiau nei dvigubai – iki daugiau nei 10 000, o šalies naujausias užsikrėtimų lygis pastaruoju metu yra vienas didžiausių pasaulyje. Šeštadienį buvo užregistruotas rekordinis 13 152 atvejų skaičius.

Austrijoje septynių dienų infekcijų rodiklis – 775,5 naujų atvejų 100 000 gyventojų – gerokai aukštesnis nei kaimyninėje Vokietijoje (289 atvejai), kur pareigūnai imasi eilės priemonių virusui suvaldyti.

Vokietijos vadovai ketina reikalauti, kad įmonės, jei įmanoma, leistų darbuotojams dirbti iš namų; be to, šalies kariuomenė skyrė tūkstančius karių, pasirengusių padėti perkrautoms medicinos klinikoms, praneša žiniasklaida. Vokietija neseniai paskelbė Austriją didelės rizikos zona ir reikalauja, kad neskiepyti žmonės, grįžtantys iš Austrijos, izoliuotųsi.

Nyderlandai taip pat grįžta prie dalinio karantino – anksčiau uždaromi barai, parduotuvės ir restoranai, tačiau šalis netaiko nepasiskiepijusiems asmenims specialių priemonių. Latvija uždarė barus ir parduotuves, įvedė komendanto valandą ir atnaujino nuotolinį mokymąsi mokiniams ir studentams.

Austrijoje, neseniai sugriežtinus standartus, asmenims, neturintiems skiepijimo ar pasveikimo nuo COVID-19 įrodymų, jau neleidžiama dalyvauti daugelyje veiklų, įskaitant koncertus, restoranus ir barus.

Pasiskiepijusiems gyventojams gyvenimas teka gana įprasta vaga, nors uždarose patalpose, pavyzdžiui, metro ir parduotuvėse, privaloma dėvėti veido kaukes, ir, kur įmanoma, rekomenduojama laikytis atstumo.

Pandemijos pradžioje Austrija buvo vienas iš karščiausių pasaulio koronaviruso židinių, kai grįžę slidininkai išplatino virusą visoje Šiaurės Europoje ir net Islandijoje.