Smarkios liūtys, vėjai ir didelės bangos neatpažįstamai pakeitė senovę menančią šalies pakrantę ir, panašu, nesirengia liautis, skelbia „The Telegraph“.

Smarkiausios per pastaruosius du dešimtmečius audros į jūrą nuplovė ilgus metus skaičiuojančias uolas Kornvalyje ir Dorsete.

Nors savaitės pabaigoje, anot specialistų, britai ir galės lengviau atsikvėpti (stichija jau pražudė septynis žmones ir užtvindė daugiau nei 1700 namų bei verslų), ateinančias dvi paras nesiliausiantis lietus dar gali padaryti rimtos žalos.

Pirmadienio vakarą Jungtinės Karalystės aplinkos apsaugos agentūra buvo priversta įjungti apie potvynį perspėjančią sireną Portlande ir Dorsere – buvo kilęs nemenkas pavojus ne tik žmonių turtui, bet ir jų gyvybei.

Pavojus paskelbtas vėlų pirmadienio vakarą didžiulėms bangoms pradėjus pavojingai skalauti Čisvel paplūdimį, vanduo pralaužė nuo potvynio saugančius įtvirtinimus, teigia pareigūnai.

Vietos gyventojai, perspėti apie galimą grėsmę, persikėlė toliau nuo vandens, daliai teko dėl saugumo palikti namus. Dėl itin prasto oro teko uždaryti ir dalį kelių.

Portlando pusiasalyje dėl audros ir didelių bangų į vandenį nugarmėjo šimtus tonų sverianti uola, vietos gyventojų vadinama Pom Pom uola.

Istorijas Stuartas Morrisas „Dorser Echo“ sakė: „Tai parodo, kokia galinga stichija dabar šėlsta Dorsete“.

Panašus tragiškas likimas ištiko ir akmeninę arką, šimtmečius stovėjusią Kornvalio Portkotano įlankoje – ji nesugebėjo atsilaikyti prieš 9 metrų aukščio bangas.

39 metų Tamsinas Swindellisas teigia, jog vietos žmones labai skaudžiai išgyveną akmeninės arkos netektį, kurią vietiniai pagarbiai vadino Inkaru.

„Dabar tai tik akmenų krūva – griuvėsiai. Paplūdimys niekada nebebus toks, kaip anksčiau, jis pasikeitė iš pagrindų“, - teigia T. Swindellisas.