Buvęs Kalifornijos gubernatorius ir veiksmo filmų aktorius, šiuo metu reklamuojantis naujausią savo filmą „The Last Stand“ („Paskutinė tvirtovė“), žurnalistams sakė, kad labai svarbu atskirti kiną nuo tikrovės, rašo „The Guardian“.

„Tai pramogų pasaulis, o tokios neįtikėtinos tragedijos yra visai kas kita. Tai tikrai rimta“, - sakė jis. „Mums reikia analizuoti, kaip spręsti psichinių ligų problemą, kaip spręsti ginklų įstatymo klausimą, kaip spręsti vaikų auklėjimą“, - pridūrė A. Schwarzeneggeris.

65 metų aktorius, kuriam vaidmuo filme „The Last Stand“ buvo pirmasis nuo tada, kai užbaigė septynerių metų tarnybą Kalifornijos gubernatoriaus poste, sakė, kad situaciją, gaubiančią 20 vaikų ir šešių darbuotojų žūtį Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikuto Niutauno mieste, reikia kruopščiai išnagrinėti. „Reikia viską išanalizuoti, kad neliktų neapverstas nė vienas akmuo, – sakė jis. – Kaip galime geriau pasielgti su ginklų įstatymu? Jeigu yra skylių, jeigu yra problemų, išanalizuokime jas. Ar mes, kaip visuomenė, tinkamai sprendžiame psichinių ligų problemas?“.

A.Schwarzeneggeris taip pat užsiminė, kad reikėtų keisti ginklų entuziastų įpročius. Galvoje jis turėjo Konektikuto žudiko Adamo Lanzos motiną Nancy, kuri buvo nušauta savo pačios ginklu. „Ar motinai reikia kolekcionuoti šautuvus ir mokyti mažus vaikus šaudyti?“, - klausė aktorius.

Gruodžio 14 dieną Niutaune surengtos vaikų skerdynės atgaivino Jungtinėse Valstijose debatus dėl ginklų kontrolės, bet naujo įstatymo priešininkai nesutinka, kad šios žudynės įvyko dėl lengvai prieinamų ginklų. Praėjusį mėnesį sakydamas kalbą Nacionalinės šautuvų asociacijos viceprezidentas Wayne`as LaPierre`as dėl Jungtinėse Valstijose paplitusių masinių žudynių šaudant apkaltino Holivudo filmus ir vaizdo žaidimus.

Nuo tada kino kūrėjai ir aktoriai atsidūrė nepatogios žiniasklaidos audros epicentre. Režisierius Quentinas Tarantino, šiuo metu reklamuojantis krauju persunktą vesterną „Django Unchained“ („Ištrūkęs Džango“), praėjusią savaitę per interviu vienai amerikiečių radijo stočiai piktai paneigė bet kokias sąsajas tarp smurto kine ir žudynių realiam gyvenime. „Ar praėjus trims dienoms po žudynių Sandi Huko mokykloje žiūrėčiau kokį nors kung fu filmą? Galbūt, nes tarp jų nėra nieko bendra“, - sakė jis.

„The Last Stand“, kuriame pasakojama apie mažo miestelio šerifą (A. Schwarzeneggeris), turintį neleisti pabėgusiam kartelio lyderiui kirsti JAV sieną ir patekti į Meksiką, Jungtinėse Valstijose pradedamas rodyti nuo sausio 18 dienos, o po savaitės – ir Didžiojoje Britanijoje.