Toks didelis karštis buvo registruotas 2020 metų birželio 20 dieną Rusijos Verchojansko mieste, ir tai buvo aukščiausia temperatūra, kada nors užfiksuota už poliarinio rato, pranešė Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO).

Tai pirmas kartas, kai PMO į savo pranešimų apie ekstremalius orus archyvą įtraukė rekordinį karštį Arktyje, ir tai įvyko beprecedentės temperatūros rekordų bangos pasaulyje metu, teigė JT agentūra.

„Šis naujas Arkties rekordas yra vienas iš daugelio stebėjimų, apie kuriuos pranešta PMO ekstremalių orų ir klimato reiškinių archyvui ir kurie skambina pavojaus varpais dėl mūsų besikeičiančio klimato“, – pareiškė PMO vadovas Petteris Taalas.

Verchojanskas yra maždaug už 115 km į šiaurę nuo poliarinio rato, o temperatūra čia matuojama nuo 1885 metų.

Tokia temperatūra, kuri, pasak PMO, „labiau tinka Viduržemio jūros regionui nei Arkčiai“, buvo užfiksuota meteorologijos stotyje itin ilgai trukusios Sibiro karščio bangos metu.

Praėjusių metų vasaros didžiąją dalį vidutinė temperatūra arktinėje Sibiro dalyje buvo iki 10 laipsnių Celsijaus aukštesnė nei įprastai, sakė PMO, pridurdama, kad dėl to kilo daug gaisrų ir smarkiai tirpo jūros ledas.

Ši karščio banga taip pat turėjo didelės įtakos tam, kad 2020 metai būtų paskelbti vieni iš trejų šilčiausių metų visame pasaulyje.

Praėjusiais metais naujas rekordas buvo užfiksuotas ir Antarktidos žemyne – 18,3 laipsnių Celsijaus, sakė P. Taalas.

PMO vis dar siekia patikrinti 54,4 laipsnių temperatūrą, užfiksuotą 2020 ir 2021 metais karščiausioje pasaulio vietoje – Kalifornijos Mirties slėnyje.

Organizacijos ekspertai taip pat dirba siekdami patvirtinti naują Europos temperatūros rekordą – 48,8 laipsnio – apie kurį šią vasarą pranešta Italijos Sicilijos saloje.

PMO archyve „dar niekada nebuvo tiek daug vienu metu vykstančių tyrimų“, sakė P. Taalas. Archyve saugoma informacija apie aukščiausią ir žemiausią pasaulio temperatūrą, kritulių kiekį, didžiausią krušą, ilgiausią sausringą laikotarpį, didžiausią vėjo gūsį, ilgiausią žaibo blyksnį ir oro sąlygų sukeltas mirtis.

PMO duomenimis, žemiausia kada nors už poliarinio rato užfiksuota temperatūra buvo minus 69,6 laipsnio Celsijaus 1991 metų gruodžio 22 dieną Grenlandijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)