Remiantis įstatymais, lenkas Piotras Koperis ir vokietis Andreasas Richteris turėjo kreiptis į Žemutinės Silezijos kultūros paveldo pareigūną Barbarą Nowak Obelindą arba į šalies kultūros viceministrą Piotrą Zuchowskį.

B. Nowak-Obelinda jau pateikė skundą prokurorams Valbžycho mieste.

Skelbiama, kad abu vyrai rugpjūtį kreipėsi į Valbžycho pareigūnus, reikalaudavo 10 proc. būsimo radinio vertės.

1943 metais nacių režimas Žemutinėje Silezijoje inicijavo projektą „Project Riese“ – didžiulį požeminių erdvių tinklą. Dalis jų prieinama visuomenei.

Vieta, kur, kaip spėjama, prieš 70 metų paslėptas traukinys, yra geležinkelio atkarpoje, jungiančioje Vroclavą ir Valbžychą. Abu miestai prieš ir per Antrąjį pasaulinį karą buvo Vokietijos teritorija.

Karo pabaigoje vokiečiams sprunkant nuo besiartinančios Raudonosios Armijos, kartu su savimi per visą Vokietiją ir nacių okupuotą Europą ir gabeno ir didžiulius turtus.

Sovietai Valbžychą užėmė 1945 metų gegužės 8 dieną. Lenkijos sienos buvo pastumtos į Vakarus, ir po Postdamo konferencijos miestas atiteko lenkams.

Jau pirmadienį galimoje traukinio buvimo vietoje paieškų operaciją pradės Lenkijos kariai iš Bžego miesto. Skelbiama, kad pirmiausia jie žvalgys teritoriją, jokie kasinėjimai kol kas nevyks.

Lenkijos gynybos ministro Tomaszo Siemoniako teigimu, svarbiausias klausimas bus saugumas.

„Sklando gandai, kad ten gali būti paslėpta ir bombų bei minų“, – pridūrė T.Siemoniakas.

Skelbiama, kad teritorija uždaryta jau nuo rugpjūčio 31 dienos.