Dienraštis pažymi, kad anksčiau Serbija nesutiko prisijungti prie Vakarų sankcijų Rusijai, bet dabar Belgradas, regis, pakeitė taktiką. Anot A. Vučičiaus, jis žino, kad serbiški šaudmenys patenka į Ukrainą per tarpininkus, tačiau neplanuoja užkirsti tam kelio.

„Ar įmanoma, kad tai vyksta? Neabejoju, jog įmanoma. Kokią alternatyvą turime? Negaminti? Neparduoti?“ – klausė jis.

„Financial Times“ pažymi, kad toks Serbijos orientyrų pasikeitimas, tikėtina, yra tiesiogiai susijęs su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), NATO ir Europos Sąjungos (ES) sprendimu palaikyti Belgradą neseniai Kosove padidėjusios etninės įtampos kontekste. Apie tai, kad toks ryšys iš tikrųjų yra, dienraščiui papasakojo net trys regione dirbantys Vakarų diplomatai.

Į tiesioginį žurnalisto klausimą, ar Serbija tikslingai pradėjo tiekti ginklus Ukrainai, kad sulauktų Vakarų simpatijų dėl Kosovo problemos, A. Vučičius atsakė, jog Belgradas siekia veikti „neutraliai“.

„Bet aš ne kvailys. Žinau, kad dalis ginklų gali atsidurti Ukrainoje“, – nurodė jis.

Taip pat A. Vučičius pripažino, kad Serbija žingsniuoja „ištemptu lynu“ tarp Maskvos ir Vakarų valstybių, bet nepadės Rusijai karinėje srityje.

„Prisijungėme prie visų Jungtinių Tautų Organizacijos rezoliucijų [kuriomis smerkiamas Rusijos įsiveržimas į Ukrainą]. Įvedame reeksporto draudimus, pavyzdžiui, dvejopo naudojimo [technologijų], reikalingų dronams gaminti. Nebūsime jokių gaminių reeksporto į Rusiją centru“, – pareiškė Serbijos lyderis.

A. Vučičius pridūrė, kad laikai, kai kas tris mėnesius bendraudavo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, praėjo, ir pažymėjo, jog jau metus laiko nebuvo užmezgęs kontakto su Kremliumi, išskyrus svečių iš Maskvos priėmimą.

„Anksčiau to niekada nėra buvę“, – prisipažino jis.

Ketvirtadienį Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo kuluaruose įvyko Ukrainos ir Serbijos prezidentų pokalbis, pranešė portalas „eurointegration“, remdamasis Serbijos leidiniu RTS.

A. Vučičius tada pareiškė, kad pokalbis su Volodymyru Zelenskiu nepadarė poveikio Serbijos pozicijai sankcijų įvedimo Rusijai klausimu.

„Mes turėjome trumpą ir korektišką pokalbį, bet sprendimą dėl sankcijų priima Serbijos piliečiai per savo vadovybę. Mes priėmėme savo sprendimą 2022 metų kovo mėnesį ir apibrėžėme savo poziciją. Jūs niekada neįstengsite pakeisti kažkieno pozicijos vienu pokalbiu“, – tada sakė Serbijos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Serbija vykdo savarankišką politiką, yra nepriklausoma šalis ir gerbia Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją