6,4 balo požeminių smūgių, užfiksuotų 6 val. 58 min. (17 val. 58 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo į rytus nuo atokios Kaviko upės stovyklos ir už 551 km į šiaurės rytus nuo valstijos antrojo pagal dydį miesto Ferbankso. JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad smūgių židinio gylis tebuvo apie 10 kilometrų.

Valstijos seismologas Mike'as Westas sakė laikraščiui „Anchorage Daily News“, kad šis žemės drebėjimas buvo smarkiai stipresnis už visus kitus, užfiksuotus Šiaurės Nuokalnės srityje.

„Tai labai reikšmingas įvykis, ir mums prireiks laiko, kad jį perprastume“, – ekspertas sakė „Daily News“.

Ankstesnis smarkiausiai žemės drebėjimas Šiaurės Nuokalnėje įvyko 1995 metais, o jo stiprumas buvo 5,2 balo, M. Westas sakė laikraščiui.

6,4 balo žemės drebėjimo energija yra 63,1 karto didesnė negu 5,2 balo smūgio, nurodo USGS.

„Štai kodėl 6,4 balo (smūgis) keičia mūsų įsivaizdavimą apie šį regioną, – aiškino M. Westas. – Dabar kol kas per anksti sakyti kaip, bet šis žemės drebėjimas privers iš naujo įvertinti regiono seisminį potencialą.“

Sekmadienį 13 val. 15 min. (pirmadienį 0 val. 15 min. įvyko dar vienas 6,1 balo smūgis, kurio epicentras buvo maždaug už 65 km į pietvakarius nuo 290 gyventojų turinčio Kaktoviko miestelio.

Sekmadienį ryte įvykusį 6,4 balo žemės drebėjimą pajuto darbininkai naftos gavybos telkiniuose ties Prudhou Bėjumi, rašo „Anchorage Daily News“.

Laikraštis citavo naftos įmonę „Alyeska Pipeline“, nurodžiusią, kad žemės drebėjimas nepažeidė Transaliaskos naftotiekio. Bendrovės „Twitter“ žinutėje sakoma, kad požeminiai smūgiai „nesutrikdė darbo“, bet vamzdyną reikės patikrinti.

Be to, šiaurės Aliaskoje buvo užfiksuota daugiau pakartotinių smūgių.

Aliaskos žemės drebėjimų centras nurodė, kad smūgiai buvo juntami Šiaurės Nuokalnės administracinės srities rytinėje dalyje ir toliau į pietus iki pat Ferbankso. Vis dėlto pranešimų apie padarytą žalą kol kas nebuvo.