Nors mokiniai apibūdina 31 m. mokytoją Andrejų Kirillovą kaip švelnų, nekonfliktišką žmogų, Sergejui pasirodė, kad mokytojas nepelnytai rašo jam prastus pažymius ir užkerta kelią baigti mokyklą aukso medaliu, rašo lifenews.ru.

Išskirtiniame interviu TV „LifeNews“, Sergejaus klasės draugai papasakojo, kad žuvus pedagogui A. Kirillovui, našlaičiais liko du mažamečiai vaikai, o Sergejų jie apibūdino kaip nestabilios emocinės būklės, uždarą paauglį.

15-metį mokinį šaudyti išmokė tėvas

Sergejaus G., nušovusio Maskvos 263-iosios mokyklos geografijos mokytoją ir policininką, klasės draugai papasakojo „LifeNews“ eteryje apie tragediją.

Vaikų teigimu, Sergejus mokykloje gyrėsi, kad tėvas vežiojo jį treniruotis į šaudyklą, ir sakė, kad pasiekė puikių rezultatų, rašo lifenews.ru.
Roma ir Liusia iki šiol bijo bet kokio garso. Joms dar nesitiki, kad viskas baigėsi.

„Viskas vyko ketvirtoje pamokoje, jis įėjo ir šovė mūsų geografijos mokytojui iš nugaros, – pasakojo Liusia. – Jis vilkėjo ilgus moteriškus kailinius, rankose laikė du šautuvus ir du dėklus su šoviniais.“

„Jis ėmė pasakoti, kaip iki tiek nusirito, kalbėjo, kad nori sužinoti, ar yra pomirtinis gyvenimas ir atėjo pašaudyti prieš mirtį“, – pridūrė Romanas.

„Iš akių matėsi, kad jis labai bijo, – toliau pasakojo Liusia. – Konfliktų su mokytojais ir su mokiniais neturėjo. Nebuvo jokių požymių.“

Mergaitės teigimu, nuaidėjo trys šūviai. Pirmi du – mokytojui į krūtinę, trečias, „kontrolinis“, – į galvą.

„Paskui jis pradėjo su kažkuo kalbėti telefonu, paaiškėjo, kad su tėvu, – pasakojo Liusia. – Jis įtikino jį pasiduoti, faktiškai išgelbėjo mums gyvybę. Tėvas atėjo į klasę ir su juo pakalbėjo.“

Dabar vaikai jau jaučiasi geriau, daugelis po pokalbių su psichologais ir policininkais grįžta namo.

Nei Roamans, nei Liusia nežino, iš kur Sergejus gavo ginklą, tik spėja, kad šautuvas – jo tėvo.

„Man jis pasakojo, kalbėjo, kaip jam sekasi ir kaip jis važinėjo į šaudyklą ir mokėsi šaudyti, – sakė Romanas. – Sako, jam sekėsi. Jį mokė tėvas.“

Liudininkų pasakojimai

Mokiniai iš Maskvos 263-iosios mokyklos, kurioje 10 A klasės moksleivis nušovė policininką ir geografijos mokytoją, per išskirtinį interviu televizijos kanalui „Life News“ pasakojo, kad nužudytas pedagogas Andrejus Kirilovas paliko du mažus vaikus, o pats šaudytojas bendraklasiams įsiminė kaip nesivaldantis ir savyje užsisklendęs paauglys.

Viena iš jo klasiokių socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat papasakojo siaubingas detales, įvykusias per geografijos pamoką. Jos teigimu, į klasę užėjęs Sergejus šovė mokytojui į pilvą. Tuomet, neaišku į ką kreipdamasis, paklausė, ar jis dar gyvas. Tada paleido kontrolinį šūvį į galvą.

„Jis buvo nesivaldantis. Taip, jis gerai mokėsi, - pasakojo buvęs minėtos mokyklos auklėtinis Antonas, palikęs šią mokymosi įstaigą po 9 klasės. – Jis mažai su kuo bendraudavo. Retai užmegzdavo kontaktą. Mes jo net gatvėje nesutikdavome – tik mokykloje“.

Kita moksleivė, vardu Jekaterina, per laimingą atsitiktinumą po trečiosios pamokos išėjo namo, o kai grįžo atgal, mokykla jau buvo atitverta.

„Pasakė, kad surengtas teroristinis aktas. Galiausiai man paskambino ir pasakė, kad teroristinį išpuolį surengė mokinys, - pasakojo mergaitė. - Jis nužudė geografijos mokytoją. Mokytojas buvo labai geras, švelnus. Jaunesnėms klasėms jis net negalėdavo normaliai vesti pamokų – dėl savo švelnumo nesugebėdavo įvesti disciplinos. Jis paliko du mažus vaikus. Labai geras žmogus buvo, labai jo gaila“.

Išsiaiškino, kas šaudė

Žurnalistai išsiaiškino Maskvos 263-oje mokykloje įkaitais mokinius paėmusio nusikaltėlio pavardę.

Tai vienuoliktos ar dešimtos klasės moksleivis Sergejus Gordejevas. Apie tai vasario 3 dieną pranešta laikraščio „Komersant“ tinklalapyje.

Vidaus reikalų ministerijoje pranešė, kad nusikaltėlis sulaikytas. Visi įkaitai (nuo 20 iki 29 dešimtos klasės mokinių) išlaisvinti, niekas iš jų nenukentėjo.

Šaltinis teisėsaugos institucijoje agentūrai „Interfax“ sakė, jog, pirminiais duomenimis, nusikaltimo motyvu tapo mokykloje kilęs konfliktas.

Vienas moksleivių televizijos kanalui „Life News“ papasakojo, kad S. Gordejevas buvo geriausias klasės mokinys. Jis nedalyvavo jokiuose konfliktuose. Moksleiviai taip pat papasakojo, kad prie mokyklos įėjimo buvo pastatyti kryžminiai varteliai, pro kuriuos galima įeiti su kortelėmis. Neseniai kortelės buvo pakeistos, mokiniams naujos kortelės nebuvo išdalintos, o patys varteliai neveikė.

Paauglį, įkaitais paėmusį Maskvos 263-ios mokyklos bendramokslius, pasiduoti įkalbėjo jo tėvas. Jis kartu su teisėsaugininkais dalyvavo derybose.

Apie tai pranešė Maskvos Šiaurės rytų administracinės apylinkės prefektūros informacijos ir analizės skyriaus vadovas Aleksandras Latyševas, skelbia ITAR-TASS.

Žuvo du žmonės

Ginkluotas vyresniųjų klasių moksleivis pirmadienį įsiveržė į savo mokyklą Maskvoje ir paėmė įkaitais per 20 paauglių, o per šį incidentą žuvo vienas mokytojas ir policininkas, pranešė Rusijos saugumo pareigūnai.

Įkaitų drama įvyko 263-iojoje mokykloje Rusijos sostinės šiauriniame pakraštyje, nurodė policija.

Šis išpuolis, per kurį žuvo policijos praporščikas Sergejus Bušujevas ir geografijos mokytojas Andrejus Kirilovas, padidino susirūpinimą dėl saugumo Rusijoje prieš vėliau šią savaitę prasidėsiančią Sočio žiemos olimpiadą.

Dar vienas policininkas – vyresnysis seržantas Vladimiras Prohinas, per įkaitų dramą buvo sunkiai sužeistas ir yra gydomas ligoninėje.

Tyrėjai nurodė, kad pirmadienį apie vidurdienį mokinys Sergejus Gordejevas ginkluotas atėjo į savo mokyklą. Mokyklos apsaugininkas mėgino jo neįleisti, bet moksleivis jam pagrasino ginklu.

„Apsaugininkas spėjo paspausti pavojaus mygtuką, tuomet nuvedė jaunuolį iki biologijos kabineto, kur buvo dešimtokai. Pakeliui šaulys sužeidė vieną iš mokytojų, kuris vėliau mirė“, – sakė Tyrimų komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas

Užpuolikas maždaug pusvalandį laikė paėmęs įkaitais daugiau nei 20 biologijos kabinete buvusių moksleivių ir jų mokytoją.

Mokyklos atstovė Avitara Šarafetdinova valstybinei televizijai „Vesti 24“ patvirtino, kad visi moksleiviai ir mokytojai buvo saugiai evakuoti iš mokyklos.

„Visi vaikai buvo evakuoti, – nurodė ji. – Ten neliko nė vieno.“

„Vesti 24“ informavo, jog užpuolikas nekėlė jokių reikalavimų ir nesileido į derybas su policija, kuriai galiausiai pavyko jį „neutralizuoti“.

„Jis buvo neutralizuotas“, – televizijos kanalui sakė Rusijos VRM atstovas Andrejus Pilipčiukas.

Vėlesniuose pranešimuose patikslinta, kad užpuolikas buvo sulaikytas ir perduotas tyrėjams.

Tiesioginiame reportaže iš įvykio vietos matėsi grupė vaikų, išbėganti iš mokyklos, taip pat virš pastato ratus sukantis Nepaprastųjų situacijų ministerijos sraigtasparnis.

Pagal preliminarius duomenis, užpuolikas buvo ginkluotas dviem graižtviniais šautuvais, nurodė VRM spaudos tarnyba.

„Vyresniųjų klasių moksleivio tėvas vedė su juo derybas kartu su teisėsaugos darbuotojais“, – „Interfax“ sakė vienas saugumo šaltinis.

Pasak jo, užpuolikas, „įsiveržęs į švietimo įstaigą su ginklu, veikiausiai žengė tokį žingsnį dėl konflikto mokykloje“.

„Pagal pirminius duomenis, vyresniųjų klasių moksleivio veiksmai buvo kerštas geografijos mokytojui“, – nurodė agentūros pašnekovas.

„Šiuo metu incidento motyvai tiriami. Mūsų turimais duomenimis, (užpuolikas) Sergejus Gordejevas buvo pavyzdingas mokinys; jį veikiausiai ištiko koks nors emocinis lūžis“, – žurnalistams sakė Tyrimų komiteto atstovas V.Markinas.

Vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas ir Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykininas skubiai išvyko į incidento vietą, kai buvo gautas pranešimas apie įkaitų krizę, vėl atkreipusią dėmesį į saugumo problemas, kylančias Rusijai, kurioje penktadienį prasidės žiemos olimpiada.

Saugumo problemos yra ypač opios Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kurio asmeninė ir politinė reputacija smarkiai susijusi su Sočio olimpiada. Žaidynių sostinė yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kuriame Rusija kovojo su islamistais sukilėliais didžiąją dalį pastarųjų dviejų dešimtmečių.

Islamistai, kurie nori įkurti nepriklausomą valstybę toje pietų Rusijos teritorijoje, žadėjo surengti mirtinų atakų per žaidynes, kurios taptų akibrokštu V.Putinui ir parodytų, kad jis nepakankamai kontroliuoja savo šalį.

Rusijoje susirūpinimas dėl saugumo smarkiai padidėjo dėl gruodžio pabaigoje įvykdytų dviejų mirtininkų sprogdintojų išpuolių pietiniame Volgogrado mieste, kai geležinkelio stotyje ir viename troleibuse detonuotos bombos užmušė 34 žmones.

Vėliau paskelbtame vaizdo pranešime atsakomybę dėl tų atakų prisiėmė du jaunuoliai iš Šiaurės Kaukazo, pažadėję, kad išpuoliai tęsis.

Saugumo analitikų nuomone, pačiame Sočyje sportininkams ir svečiams bus palyginti saugu dėl didelio masto saugumo priemonių, kurių buvo imtasi tame Juodosios jūros uostamiestyje

Rusija pasiuntė į Sočį apie 37 tūkst. saugumo pareigūnų. Saugumo tarnybų laivai taip pat patruliuoja Juodojoje jūroje, žvalgantis galimų atakų ženklų.

Tačiau analitikai pažymi, jog sutelkus dėmesį į saugumo operaciją olimpiados sostinėje, labiau pažeidžiami gali tapti kiti šalies regionai.