Pateikiame pokalbio su A. W. Azizi ištrauką:

– Ko jūs atvykote į Lietuvą?

– Atvažiavau nutiesti Afganistano ir Lietuvos verslininkams bendravimo tiltus. Lietuvą pasirinkome dėl to, kad lietuvių kariai, būdami Afganistane, pelnė afganų pagarbą, nes elgėsi korektiškai ir padėjo afganams statyti civilinius objektus: mokyklą, ligoninę, taip pat pagelbėjo kituose darbuose. Jūs turbūt žinote, kad Afganistane 30 m. vyko karas. Kariavo ne liaudis, o kaimyninės šalys, kurios trukdė mūsų šaliai, Afganistanui, kurti mūsų valstybę.

– Jūs atvažiavote čia ieškoti verslo kontaktų – kelių tiesimo, statybos įmonių... Jūs kviečiate mūsų įmones vykti, investuoti, dirbti realiai į karo zoną..?

– Teko susitikti su įvairių įmonių atstovais. Kaip žinote, pas mus karas baigėsi, prasideda taikos procesai ir mums reikia persiorientuoti, pereiti nuo karinių prie taikių ir kūrybos veiksmų. Aš kalbinau lietuviškas bendroves ir sakiau, kad tie, kurie pirmi ateis į Afganistano rinką, gali daugiausiai laimėti ir tikėtis didžiausios sėkmės. Aš pats namuose, Afganistane, imuosi rūpintis saugumu, čia ir atvykau pasikalbėti apie šituos reikalus bei aptarti galimybes. Turiu Afganistane įmonę, mes vykdome įvairius statybos darbus, bet, kaip žinote, mes Afganistane neturime tokios patirties, kokią turi Jūsų šalies įvairios bendrovės – europinę patirtį. Be to, Lietuvos statybininkai, Lietuvos statybos įmonės yra žinomos dėl savo darbų kokybės. Dar kartą pabrėšiu, kad per ateinančius 10 m. Afganistanas turėtų sparčiai atsistoti ant kojų, todėl atvažiavau ieškoti kaip tik drąsių, veržlių, europinę patirtį turinčių lietuviškų bendrovių.

– Jungtinių Tautų Organizacijos misijos Afganistane duomenimis, per metus – daugiau nei 3000 civilių aukų. Skaičius šiek tiek mažėja, bet ši statistika vis tiek civilizuotai šaliai atrodo dramatiška ir grėsminga...

Abdulas Wakilas Azizi, Žinių radijo nuotr.
– Mes turime vidaus policiją, kuri jau yra sustiprėjusi ir pajėgi pati spręsti iškylančias problemas. Afganistane darbus vykdančių įmonių darbuotojus saugo apie 40-50 tūkst. kareivių, kurie užtikrina saugumą. Dabar Afganistane nusimato labai daug darbų įvairiose srityse: automobilių kelių asfaltbetonio dangos tiesimas, tiltų statyba, kai kuriose provincijose oro uostų statyba, taip pat visiškai naujai pradėtas 40 km ilgio geležinkelio projektavimas ir statyba, todėl kaip tik atvažiavau ieškoti tos srities specialistų.

– Verslas, kuris galvoja eiti į Afganistaną, žiūri ne tik į saugumą, bet ir į įstatymų bazę, į verslo kultūrą... Kokios čia didžiausios rizikos? Ta pati korupcijos rizika – daugelis organizacijų sako, kad Afganistanas kol kas yra didelės korupcijos šalis?

– Kuriant šalį patirties neturinti valdžia po karo yra susidūrusi su korupcija. Tiesa, daug tos korupcijos yra atnešusios užsienio įmonės, kurios irgi dalyvauja Afganistano atstatyme. Tačiau yra ruošiamasi principingai su tuo kovoti ir nesitaikstyti su esama padėtimi – yra priimti antikorupciniai įstatymai, valdžia suinteresuota įvesti kiek įmanoma daugiau skaidrumo. Kadangi daugelis darbų ir konkursų bus skelbiami tarptautiniai, bus priimtos pasaulinės teisės normos.

– Taigi kuo naudinga verslui eiti į tokias rinkas ir tokias šalis kaip Afganistanas?

– Pirmiausiai Afganistanas yra kalnų kraštas ir tuose kalnuose yra gausu naudingųjų iškasenų: naftos, dujų, anglies, netgi brangiųjų ir pusiau brangių mineralų ir akmenų, granito, marmuro... Kol vyko karas, niekas nebuvo įsisavinama, niekas nebuvo daryta. Antra, tai žmonės, su kuriais man teko susipažinti Afganistane, vėl nori atvykti ir šitų Lietuvos įmonių verslininkų atvykimas į mūsų šalį mums būtų labai svarbus ne tik tam, kad prikeltume mūsų šalį, bet mums reikia ir patarimų, ir kitokio palaikymo. Dauguma tų, kurie buvo mūsų krašte, prašo dar kartą suteikti galimybę jiems atvykti ir aplankyti mūsų šalį. Jie patys teigia, kad tai, ką svetur sako apie mus, jog ten nesaugu ar sunku, jie sako, kad taip nėra. Jie patys laisvai vieni, be apsaugos vaikščiojo po parduotuves, po kitas vietas, kur jiems norėjosi eiti. Ir jie tuo patenkinti – nori dar kartą aplankyti Afganistaną.

Man labai patiko Lietuvos miestai, po kuriuos man teko keliauti, buvau ir Palangoje. Man labai patiko jūsų žmonės – jie yra labai draugiški; pas jus miestuose yra švaru. Mes irgi norime gražiai gyventi, bet tuos, kurie susidarė įspūdį iš kitų pasakojimų apie Afganistaną, kviečiame atvažiuoti ir aplankyti šią šalį patiems, kad pamatytumėt, kaip yra pas mus.