Ši nutartis ultradešiniųjų pažiūrų politikui, kuris itin skeptiškai vertina JAV palaikomas taikos derybas su palestiniečiais, atveria kelią grįžti į diplomatijos vadovo postą.

Trijų teisėjų kolegija Jeruzalės magistrato teisme vienbalsiai išteisino šį politiką per posėdį, kuris tetruko kelias minutes, nurodė radijas.

Griežtosios linijos nacionalistinės partijos „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mano namai“) vadovas, kuris atsistatydino iš URM vadovo posto pernai gruodį, dabar galės nedelsiant į jį grįžti, jeigu generalinis prokuroras neapskųs nutarties.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pasveikino A.Liebermano išteisinimą ir pareiškė, kad tikisi jo grįžimo į vyriausybę.

„Sveikinu jus su vienbalsiu išteisinimu ir džiaugiuosi dėl jūsų grįžimo į vyriausybę, kad galėtume tęsti darbą Izraelio labui“, – sakoma B.Netanyahu pranešime.

Prokurorai sakė gerbiantys teismo sprendimą ir žadėjo jį išnagrinėti, prieš spręsdami, ar bus teikiama apeliacija.

Stambaus sudėjimo 55 metų buvęs naktinio klubo apsaugininkas buvo kaltinamas atsilyginęs Izraelio diplomatui Zeevui Ben Aryeh postu Rygos ambasadoje, kai šis jam pranešė apie policijos tyrimą dėl įtartinos A.Liebermano veiklos.

„Norėčiau padėkoti teismui, – švytintis A.Liebermanas sakė po posėdžio. – Po 17 metų (trukusio tyrimo) visa tai jau praeityje ... Palieku tai už savęs ir žvelgiu į iššūkius priešakyje.“

„Šis etapas jau už manęs“, – pridūrė politikas, skųsdamasis, kad buvo persekiojamas perdėtai uolių prokurorų.

A.Liebermanas, kuris yra B.Netanyahu sąjungininkas, tačiau taip pat buvo jo varžovas, seniai buvo persekiojamas kaltinimų dėl numanomos korupcijos. Ši byla buvo pirmasis atvejis, kai jis buvo oficialiai apkaltintas nusikalstamu elgesiu.

A.Liebermanas buvo priverstas atsistatydinti iš užsienio reikalų ministro posto prieš parlamento rinkimus, vykusius anksčiau šiais metais, kad galėtų atsakyti į kaltinimus.

Net ir atsistatydinęs iš ministrų kabineto A.Liebermanas liko parlamento narys ir „Yisrael Beitenu“ vadovas. Jis taip pat vadovauja svarbiam Užsienio reikalų ir gynybos komitetui Knesete.

Kalbėdamasis su žurnalistais po trečiadienį paskelbtos nutarties, A.Liebermanas atsisakė atskleisti, ar grįš į ankstesnį postą.

Tačiau daugelis įsitikinę, kad jis tai padarys. Nuo sausį vykusių rinkimų B.Netanyahu paliko tą portfelį laisvą, sakydamas, kad jį paskirs tik paskelbus nutartį A.Liebermano byloje.

Moldovoje gimęs A.Liebermanas yra vienas iš prieštaringiausiai vertinamų veikėjų Izraelio politikoje.

Pagarsėjęs savo griežtomis kalbomis, kuriose reiškė abejones dėl Izraelio arabų mažumos lojalumo, kritikavo palestiniečius ir puldinėjo Izraelio kritikus užsienyje, jis taip pat neretai priversdavo nusigręžti Izraelio sąjungininkus, nors tapo itin įtakingu balsu savo šalyje.

Vadovaudamas URM jis pasiūlė virtinę įstatymų projektų, kurie, anot kritikų, diskriminuoja Izraelio arabus – įskaitant nesėkmingą mėginimą užtikrinti, kad izraeliečiai pasirašytų lojalumo valstybei priesaiką arba netektų pilietybės.

A.Liebermanas taip pat yra išsakęs daugybę provokuojančių pareiškimų prieš arabus ir neretai atvirai demonstruodavo panieką palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui, vadindamas jį diplomatiniu teroristu ir kliūtimi taikai.

Prieš sausį vykusius rinkimus A.Liebermanas vedė „Yisrael Beitenu“ į susijungimą su B.Netanyahu partija „Likud “. Tačiau toks aljansas, turėjęs sutvirtinti Izraelio griežtosios linijos šalininkų bloką, nepateisino vilčių, o bendro sąrašo kandidatams prastai sekėsi.

A.Liebermanas neslėpė svarstantis, ar reikėtų nutraukti šį aljansą. Toks žingsnis galėtų padidinti jo įtaką, nes A.Liebermanas įgytų galimybę atimti iš B.Netanyahu daugumą parlamente.

A.Liebermanas buvo vienas iš kelių Izraelio politikų, kuriems buvo iškelti kaltinimai dėl korupcijos per kelerius pastaruosius metus.

Ehudas Olmertas atsistatydino iš premjero posto, kai jam buvo pateikti kaltinimai 2008 metais. Tačiau nuo to laiko jis buvo išteisintas pagal daugumą kaltinimų.