Didžioji Britanija sausį pradėjo taikyti vizų sistemą daugiau nei penkiems milijonams Honkongo gyventojų, reaguodama į Pekino pernai priimtą plataus masto nacionalinio saugumo įstatymą. Įstatymu pasinaudota siekiant nuslopinti kitaip manančiuosius per susidorojimą, kurį Didžioji Britanija pavadino Pekino pažado išlaikyti Honkongo laisves ir autonomiją pažeidimu.

„Iki rugsėjo pabaigos 88 tūkst. žmonių pateikė prašymus išduoti vizas pagal šią schemą. Vyriausybės vardu nuoširdžiai sveikinu juos atvykus į Jungtinę Karalystę“, – rašė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss kas pusmetį skelbiamoje ataskaitoje apie Honkongą.

Didžioji Britanija anksčiau prognozavo, kad pirmaisiais metais atvyks maždaug 154 tūkst. Honkongo gyventojų, o per penkerius metus – net 322 tūkstančiai.

Pareiškėjai privalo turėti Didžiosios Britanijos nacionalinį (užjūrio) pasą BN(O), kurį gali gauti Honkongo gyventojai, gimę iki miesto sugrąžinimo Kinijai 1997 m., ir jų išlaikytiniai.

Kinija pasmerkė Didžiosios Britanijos persikėlimo pasiūlymą ir paskelbė nebepripažinsianti BN(O) pasų kaip teisėtų dokumentų.

Didžiosios Britanijos ir Kinijos santykiai paaštrėjo dėl Pekino reakcijos į didžiulius demokratijos protestus, prieš dvejus metus apėmusius Honkongą, taip pat dėl ​​įtariamų žmogaus teisių pažeidimų Kinijos tolimajame vakariniame Sindziango regione.

Antradienio ataskaitoje teigiama, kad Kinija „toliau nesilaiko savo tarptautinių įsipareigojimų“ Honkongo atžvilgiu. Joje priduriama, kad nacionalinio saugumo įstatymas naudojamas prieš „visą opoziciją, laisvą spaudą ir pilietinę visuomenę“. „Praėjus kiek daugiau nei metams nuo Nacionalinio saugumo įstatymo įvedimo, žala, kurią šis plataus masto įstatymas daro Honkongo žmonių gyvenimo būdui, yra akivaizdi“, – sakoma pranešime.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas buvo spaudžiamas išplėsti vizų sistemą, kad ji apimtų ir jaunesnius Honkongo piliečius, neatitinkančius BN(O) paso reikalavimų. Daugelis 2019 metais į gatves išėjusių demonstrantų buvo jaunosios miesto kartos atstovai.

Anksčiau šiais metais Oksfordo universiteto Migracijos observatorijos atlikta apklausa parodė, kad trečdalis Honkongo gyventojų, turinčių BN(O) pasą, svarsto galimybę persikelti į Didžiąją Britaniją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją