Nuo 2023 m. pradžios rusų skaičius Turkijoje sumažėjo 34 proc. – išvažiavo apie 53 tūkst. Rusijos piliečių, rodo Turkijos migracijos departamento duomenys.

2022-aisiais rusai užėmė pirmą vietą pagal patenkintų prašymų išduoti leidimus laikinai gyventi skaičių – jų buvo apie 154 tūkst. Tačiau praėjus metams situacija pasikeitė. Remiantis agentūros „Ekonomim“ informacija, neoficialiąją migrantų iš Rusijos sostinę Antaliją per vasarą ir rugsėjo mėnesį paliko 17 tūkst. gyventojų.

Sprendimas rusams ir baltarusiams neišduoti leidimų laikinai gyventi priimtas pačiame viršuje, Ankaroje, pranešė Turkijos Muglos provincijos vienos iš regioninių administracijų darbuotojai. Leidimas laikinai gyventi nebepratęsiamas praktiškai visiems, kuriems jis buvo išduotas po 2022 m. vasario mėnesio.

Su problemomis susidūrė netgi turtingiausi persikėlėliai. „Įtakingam Turkijos nuomotojui, nuomojusiam rusams elitinę vilą ant jūros kranto už keletą dešimčių tūkstančių eurų per mėnesį, nepavyko susitarti dėl leidimų laikinai gyventi net asmeniškai kreipusis į vieno iš miestų merą. Rusai išvažiavo“, – pasakoja leidimų laikinai gyventi įforminimo konsultantas.

Šiuo metu Turkijoje yra maždaug 100 tūkst. rusų, turinčių leidimus laikinai gyventi, tačiau jų skaičius toliau sparčiai mažėja, baigiantis leidimų galiojimui.

Taip pat masiškai atsisakoma pratęsti ir išeivių iš Baltarusijos leidimus laikinai gyventi, tuo tarpu ukrainiečiams leidimai pratęsiami.

Antalijos prekybos rūmų prezidentas Ali Baharas pareiškė, kad užsieniečių skaičius šalyje sumažėjo 10 proc., palyginti su praėjusiais metais.

Atsisakymas pratęsti leidimus laikinai gyventi jau sukėlė apčiuopiamų pokyčių Turkijos nekilnojamojo turto rinkoje, rašo „The Moscow Times“. Per 2023 m. pirmuosius tris ketvirčius nekilnojamojo turto objektų pardavimo užsieniečiams apimtys smuko 29 proc. Antalijos nekilnojamojo turto pardavimo agentų rūmų prezidentas Ismailis Caglaras pareiškė, kad miesto „nekilnojamojo turto ir nuomos burbulas“ sprogo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)