„Visa ši diena – geriausias per ilgą laiką patirtas dalykas“, – po susitikimų su politikais ir kalbos pasaulinei veiksmų dėl klimato konferencijai sakė Nella Salminen.

Ją dirbti greta prezidento išrinko labdaros organizacija „Plan International“, vykdanti kampaniją „#GirlsTakeover“, kai paauglės visame pasaulyje vienai dienai perima vadovavimą politikos ar verslo srityje.

Šiemet – prieš Jungtinių Tautų paskelbtą Tarptautinę mergaitės dieną spalio 11-ąją – paauglės dalijosi darbu su Ugandos švietimo ministre, vienu Šveicarijos Federalinės Tarybos nariu, virtinės svarbių Indonezijos kompanijų vadovais, kitais politikais ir verslo lyderiais.

Nella prie prezidentūros Helsinkyje naujienų agentūrai AFP sakė, jog jos žinia vyresniesiems ta, kad mergaičių potencialas turėtų būti labiau pripažįstamas, jos turėtų labiau dalyvauti formuojant politiką.

„Neteisinga, kad sprendimus, labai veikiančius mane, sprendžiantieji priima neklausdami... mano kartos nuomonės“, – tvirtino N. Salminen.

Ji su prezidentu taip pat kalbėjosi šiemetinės kampanijos „#GirlsTakeover“ tema – apie klaidingos informacijos internete poveikį mergaitėms.

„Dezinformacijos internete daugėja ir daugėja, ir tikrai sunku surasti teisingos informacijos, – AFP sakė N. Salminen. – Manau, mano kartos žmonės tai žino geriausiai, ir tai vienas dalykų, kuriuos galime perduoti vyresniajai kartai.“

Suomijos vyriausybei vadovauja premjerė Sanna Marin, 2019-aisiais, būdama 34-erių, tapusi jauniausiu vyriausybės vadovu pasaulyje. Jos koaliciją sudaro penkios centro kairės partijos ir joms visoms vadovauja moterys.

Prezidento vaidmuo yra labiau reprezentacinis, bet jis taip pat prižiūri šalies užsienio politiką, išskyrus Europos Sąjungos reikalus, ir yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

„Manau, kad buvimas prezidentu turi pliusų ir minusų, – svarstė Nella. – Tai tikrai sunkus darbas, bet išties įdomus.“

Paauglė neatmetė galimybės kada nors siekti Suomijos prezidento posto.

„Svajoju pakeisti pasaulį ir būti diplomate ar, vieną dieną, net prezidente, – sakė ji. – Nieko negaliu pažadėti, bet – pažiūrėsime!“