H. Mubarakas nuteistas kalėti iki gyvos galvos. 2013 metų rugpjūčio 20 dieną, kariuomenei nuo pareigų nušalinus prezidentą Mohamedą Mursi, H. Mubaraką Egipto teismas nurodė paleisti iš kalėjimo - esą jokio teisinio pagrindo jį laikyti už grotų nėra.

Iš kelio pašalinęs savo pirmtaką, Zine’as Abidine’as Ben Ali jau du kartus Tunise nuteistas kalėti iki gyvos galvos - už smurto kurstymą ir žudynes bei žiaurias represijas prieš protestų dalyvius. Saudo Arabija buvusį Tuniso vadovą išduoti atsisako.

Keturias žvaigždutes užsitarnavęs kariuomenės generolas, artimas Amerikos sąjungininkas Pervezas Musharafas šalį valdė nuo 2001 iki 2008 metų, vėliau ketverius metus gyveno savanoriškoje tremtyje Londone. Buvusiam šalies vadovui balandį skirtas namų areštas.

Koks jų ir kitų buvusių diktatorių likimas, skaitykite toliau straipsnyje.

Hosni Mubarakas

Kariuomenės vadas Egiptą pradėjo valdyti 1981 metais nužudžius prezidentą Anwarą Sadatą. Atsistatydinti ilgametis šalies vadovas buvo priverstas 2011 metų vasarį - po 18 dienų trukusių protesto akcijų.Vėliau H. Mubarakas nuteistas kalėti iki gyvos galvos. 2013 metų rugpjūčio 20 dieną, kariuomenei nuo pareigų nušalinus prezidentą Mohamedą Mursi, H. Mubaraką Egipto teismas nurodė paleisti iš kalėjimo - esą jokio teisinio pagrindo jį laikyti už grotų nėra. Planuojama, kad jam bus skirtas namų areštas.

Zine'as el Abidine'as Ben Ali
Iš kelio pašalinęs savo pirmtaką, Ben Ali 1987 metų lapkritį tapo Tuniso prezidentu - valdė iki 2011 metų sausio (visuomenės protestai jį privertė bėgti į Saudo Arabiją).

Per tą laiką jis jau du kartus nuteistas kalėti iki gyvos galvos - už smurto kurstymą ir žudynes bei žiaurias represijas prieš protestų dalyvius. Saudo Arabija buvusį Tuniso vadovą išduoti atsisako.

Pervezas Musharrafas

Keturias žvaigždutes užsitarnavusį kariuomenės generolą į Pakistano vadovo postą pasodino 1999 metų perversmas. Artimas Amerikos sąjungininkas šalį valdė nuo 2001 iki 2008 metų, vėliau ketverius metus gyveno savanoriškoje tremtyje Londone.

Į Pakistaną P. Musharafas grįžo 2013 metų kovą - norėjo dalyvauti rinkimuose, tačiau šalies Aukščiausiasis teismas jo kandidatūrą atmetė. Buvusiam šalies vadovui balandį skirtas namų areštas.

Rugpjūtį jis pateikti kaltinimai organizavus 2007 metais įvykdytą buvusios Pakistano premjerės Benazir Bhutto nužudymą.

Alberto Fujimori

Peru vadovavęs A. Fujimori, pagarsėjęs autoritariniu valdymu, apkaltintas prezidentavimo metais (1990-2000 metais) pažeidinėjęs žmogaus teises. 2000 metais jis spruko į Japoniją - teko bėgti nuo korupcijos skandalo.

Buvęs prezidentas buvo sulaikytas viešnagės Čilėje 2005 metais, po dvejų metų perduotas Peru, kur jam pateikti oficialūs kaltinimai. Nuo to laiko A. Fujimori laiką leidžia už grotų: buvo pripažintas kaltu dėl neteisėtų kratų ir sulaikymų, žudynių, grobimų, valstybinių lėšų iššvaistymo ir kyšininkavimo.Nemažai Peru gyventojų A. Fujimori valdymo metus prisimena su nostalgija. Buvusio prezidento dukra Keiko netgi išrinkta į šalies parlamentą, o per 2011 metais vykusius prezidento rinkimus buvo vos per plauką nuo pergalės (liko antroje vietoje).

Charlesas Tayloras

Liberijai 1997-2003 metais vadovavęs Ch. Tayloras išvyko į tremtį Nigerijoje, tačiau 2006 metais buvo sulaikytas ir grąžintas į gimtinę.

Politikas buvo teisiamas Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje, 2012 metais pripažintas kaltu talkinęs ir pats vykdęs karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui. Jam skirta 50 metų laisvės atėmimo bausmė.

Jeanas Claude'as Duvalier

Jeanas Claude'as Duvalier Haičiui pradėjo vadovauti būdamas vos 19 metų - po tėvo Francois Duvalier mirties. Haitį jis valdė iki 1986 metais vykusio sukilimo, po kurio išvyko į Prancūziją ir ten gyveno iki 2011 metų sausio.

Grįžęs į Haitį J. C. Duvalier buvo sulaikytas, jam pateikti kaltinimai korupcija. 2013 metų vasarį jis pareiškė esąs nekaltas.

Šiandien J. C. Duvalier gyvena gana švelniomis namų arešto sąlygomis savo namuose prabangiame Port o Prenso rajone.

Efrainas Riosas Monttis

Dauguma Gvatemalos gyventojų 2013 metų gegužę neslėpė džiaugsmo, kai šalies teismas pripažino E. R. Monttį, kaltintą genocidu ir nusikaltimais žmogiškumui, kaltu. Teismas nusprendė, jog buvęs šalies vadovas žinojo apie 1 tūkst. 711 indėnų nužudymą, tačiau tam neužkirto kelio.

Buvęs diktatorius kalėjime praleido tris dienas, tada buvo perkeltas į karinę ligoninę (ten išbuvo, kol šalies Aukščiausiasis teismas birželį panaikino ankstesnį nuosprendį, jis buvo paleistas į laisvę).E. R. Monttis Gvatemalai vadovavo 1982-1983 metais - bene neramiausiais šalyje dešimtmečius trukusio pilietinio karo, per kurį iš viso žuvo 200 tūkst. žmonių, metais.

Hissene'as Habre'as

Iki 2013 metų buvęs Čado diktatorius net du dešimtmečius prabangiai ir patogiai gyveno tremtyje Senegale, ten vedė antrą kartą ir nerūpestingai žiūrėjo „Seinfeld" serialą.

Birželio 30 dieną jis buvo sulaikytas, specialus teismas jam pateikė kaltinimus nusikaltimais žmogiškumui, karo nusikaltimais ir kankinimais.Čadą valdęs nuo 1982 metų valdžios perversmo iki 1990 metų, Amerikos remtas H. Habre'as vadovavo siaubą kėlusiomis politinėms policijos pajėgoms. Žmogaus teisių gynėjai teigia, jog jo valdymo metais buvo išžudyta iki 40 tūkst. politinių oponentų.

Chun Doo-hwanas

Valdžią į savo rankas Chun Doo Hwanas Pietų Korėjoje perėmė po 1979 metais įvykdyto karinio perversmo, šalį jis valdė iki 1988 metų. Korupciniais metodais diktatorius sukaupė 189 mln. dolerių (486 mln. Lt), iš kurių 82 metų sulaukęs buvęs diktatorius 45 mln. dolerių (115 mln. Lt) grąžino.

Chun Doo Hwanas teigia dabar esantis finansiškai palūžęs. Anot kaltintojų, jo sūnūs - milijonieriai, tad spėjama, kad pinigų jis tikrai turįs. Buvęs apsaugos darbuotojas teisme sakė, jog 1987 metais Chun Doo Hwanas davęs 230 mln. dolerių (592 mln. Lt) grynaisiais finansuoti jo įpėdinio rinkimų kampaniją. Jo įpėdinis Roh Tae Woo grąžino daugiau nei 200 mln. dolerių (514 mln. Lt), kurios gavo kaip kyšius.

Tiek Chun Doo Hwanui, tiek Roh Tae Woo (taip pat gyvenančiam Pietų Korėjoje) už nusikaltimus atleista.

Kennethas Kaunda

Buvęs Zambijos lyderis šaliai vadovavo 1964-1991 metais - tais metais buvo draudžiamos visos likusios politinės partijos. Didėjant ekonominėms problemoms ir augant demokratiniam spaudimui, 1989 metais jis buvo priverstas nusileisti ir surengti demokratinius rinkimus, per kuriuos buvo sutriuškintas.Politiką apleido, kai buvo apkaltintas 1997 metais bandęs nuversti valdžią, laikinai iš jo atimta pilietybė. Grąžinta ji 2000 metais.

Dabar buvęs diktatorius dirba dabartinei vyriausybei, eina ambasadoriaus pareigas, žmonės jį gerbia.