Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, Vilniaus apygardos prokuratūroje įtariamajam R. Žemaitaičiui ir jo gynėjui paskelbta, kad ikiteisminis tyrimas, kuriame Seimo narys įtariamas neapykantos skatinimu bei kurstymu prieš žmonių grupę dėl jų tautybės bei viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimu ar šiurkščiu menkinimu yra pabaigtas.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad parlamentaras R. Žemaitaitis 2023 metų gegužės 8-ą, birželio 13-ą, birželio 14-ą ir birželio 15-ą dienomis socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbė tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę, viešai pritarė nacistinės Vokietijos nusikaltimams“, – nurodoma prokuratūros pranešime spaudai.

Kaip Eltai teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė, įtarimai R. Žemaitaičiui pareikšti kovo 7 d.

Baigus ikiteisminį tyrimą, įtariamieji ir jų gynėjai turi teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pateikti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą.

Tokį terminą prokuroras tyrime yra nustatęs iki šių metų balandžio 30 d. imtinai.

ELTA primena, kad vasarį nutarė panaikinti parlamentaro R. Žemaitaičio teisinę neliečiamybę. Šis sprendimas priimtas, atsižvelgiant į generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn politiką, įvertinus 2023 metų gegužės 8 dieną pradėtą ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu dėl įtariamo viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)