Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmams šeštadienį patvirtinus ilgai lauktą beveik 61 mlrd. dolerių pagalbos paketą, Ukrainos prezidentas dėkoja ir ragina skubiai siųsti ginklus jo šaliai.

Volodymyras Zelenskis kartoja, jei Ukraina žlugs, tuomet Putinas tikrai užpuls Baltijos šalis, nes jo tikslas – grąžinti Sovietų Sąjungą. Ar amerikiečiai išgirdo Zelenskio perspėjimus, o gal respublikonai gavo nurodymus tvirtinti paramą iš paties Trumpo, to LNK Vidurdienio žinios klausė Los Andžele viešėjusio Ž. Pavilionio.

„Kai pradžioje pasigirdo vieši signalai iš labai aukštų respublikonų, URK pirmininko, Žvalgybos komiteto pirmininko, kad mes turime atsiriboti nuo putinistų mūsų gretose, ir kai įvyko spikerio susitikimas su D. Trumpu, buvo matoma, kad D. Trumpas duoda žinią, kad galima balsuoti. Tada mes jau neabejojome, kad sprendimas bus“, – LNK kalbėjo Ž. Pavilionis.

Jis teigė laukęs sprendimo iki paskutinės minutės, nes Kremlius galėjo padaryti viską.

„Ir vis tiek matome, kad daug balsų buvo prieš. Iki paskutinės minutės nežinojome, kaip toli gali Kremlius nueiti“, – pridūrė jis.

Politikas sakė, kad šiuo atveju laimėtas mūšis, bet ne karas, o Ukrainai reikės dar ne vieno paketo.

„Ir, galų gale, reikės strategijos – ar mes pasiryžę nugalėti V. Putiną kaip kažkada A. Hitlerį nusprendėme nugalėti Kasablankoje tik 1943 metais? Ar mes pasiryžę priimti Ukrainą į NATO? Į tuos klausimus Amerika dar neatsakė“, – pabrėžė jis.

Tai reiškia daug

Ž. Pavilionis teigė neabejojantis, kad jei D. Trumpas to nebūtų norėjęs, šio balsavimo nebūtų buvę.

„Ir tai, kad D. Trumpas atsistojo, galima sakyti, į Ukrainos pusę, o ne į tų Kremliaus ruporų pusę, man tai reiškia daug. Mes patys daug dirbome su D. Trumpu ir „The Heritage Foundation“ ir su „American Institute“ ir su kitais, bandydami juos įtikinti – netikėkite Kremliaus melais. Rusiją galima ir reikia nugalėti, šiandien Rusija dirba su Iranu, su Kinija, jau žiūrėkite, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, ar jūs norite, kad tai vyktų ir Taivano sąsiauryje?“, – kalbėjo URK pirmininkas.

Ž.Pavilionis akcentavo, kad D. Trumpas ir respublikonai yra jėgos politikai.

„Kaip sakė R. Reaganas, tik silpnumas iššaukia karą. Rodoma stiprybė, kurią vakar ir parodė R. Reagano stiliumi kongresas, karus stabdo. Taiką atveda“, – teigė Seimo narys.

Ragina neatsipalaiduoti

Jo teigimu, šį sprendimą dar turi patvirtinti senatas, tačiau manoma, kad tai – tik formalumas. Anot jo, dabar svarbiausia, kad ji kuo greičiau pasiektų fronto liniją, o taip pat – kad neatsipalaiduotų europiečiai.

„Kaip kai kurie sakė ciniškai čia, Amerikoje, na, gerai, o kas bus, kai mes patvirtinsime? Ir vėl jūs ten gynybos nefinansuosite? Ir vėl jūs ten mūsų manos iš dangaus lauksite? Ir vėl kalbėsite daug gražių kalbų, bet patys nieko nedarysite? Tai svarbu ir patiems neatsipalaiduoti, finansuoti gynybą 3-4 procentais, bent 0,25 proc. BVP duoti paramai Ukrainai ir mes tą karą laimėsime“, – akcentavo politikas.

Jo teigimu, šiam sprendimui JAV buvo ruošiamasi ir parama, Ž. Pavilionio žodžiais, yra labai arti Ukrainos.

„Formalūs sprendimai turi būti padaryti, bet amerikiečiai puikiai mato, kas darosi fronto linijoje“, – pabrėžė jis.

Kai kas, anot URK pirmininko, kalba, kad žvalgybinė informacija apie tai, kas gali įvykti fronto linijoje, privertė D. Trumpą apsispręsti, kad negalima leisti Ukrainai pralaimėti, nes to pasekmės gali būti katastrofiškos visiems sąjungininkams.

JAV, anot Ž. Pavilionio, turėtų labai gerai išnagrinėti balsą, kuris buvo prieš Ukrainą, nes tai yra balsas prieš laisvę ir balsas už Maskvą.

„Kaip kai kurie juokavo, būtų labai gerai patikrinti kongresmenų sąskaitas, pasižiūrėti jų ryšius, nes aš neabejoju, kad Maskva darė poveikį šiam balsavimui“, – pabrėžė jis.