Jis buvo šiltas žmogus, nekonfliktiškas, linkęs į kompromisus, inteligentiškas, nelipo per kitų galvas, taip apie G. Kirkilą kalba buvęs jo patarėjas, politologas Mindaugas Jurkynas.

S. Spurgos teigimu, G. Kirkilas buvo vienas ryškiausių šalies politikų.

„Tai išties tragiška žinia. Reiškiu užuojautą jo artimiesiems. Gediminas Kirkilas buvo politikas profesionalas, kuris turėjo itin retai pasitaikantį bruožą – gebėjimą būti lojaliu partijos nariu ir kartu visada visų pirma tarnauti valstybės interesams. Neabejotini ir didžiuliai asmeniniai G. Kirkilo nuopelnai Lietuvai integruojantis į ES ir NATO, nors pati jo partija šioj srity ypatingiau nepasižymėjo.

Kaip politikas, G. Kirkilas išaugo ir sutvirtėjo būdamas šalia A. Brazausko, tačiau jo blaivus protas ir savotiška charizma greitai leido jam tapti savarankišku politiku“, – feisbuke rašė S. Spurga.

Jį, pasak politologo, galima vadinti ryškia politikos žvaigžde.

„Tik kad jis pats tokia nenorėjo būti ir atrodė, kad jam maloniau likti intelektualiniame užnugaryje. Visi žinojo, kad G. Kirkilas gali rasti išeitį sudėtingiausiose situacijose, todėl stūmė jį į lyderiaujančias pozicijas. Tik kad jis pats ten nesiveržė. Kartais tai lemdavo net ir komiškas situacijas, kai įtemptu momentu jis esą negalėjo grįžti iš komandiruotės įstrigęs sniegynuose.

Daug ką pasako, kad būdamas Seimo mažumos premjeras jis kelis metus ranka rankon dirbo su aršiausiais partiniais oponentais – konservatoriais. Savaime suprantama, kad bet kokiam kitam jo partijos politikui tai būtų buvę neįmanoma“, – priminė MRU dėstytojas.

„Visi, kas sukosi politikoje ir aplink ją, įskaitant žurnalistus, koks buvau aš, puikiai pažinojo G. Kirkilą ir, neabejoju, visi, taip pat ir politiniai oponentai, palaikė su juo gerus ir draugiškus santykius. Tai buvo protingas, tolerantiškas, draugiškas žmogus, eruditas, be kurio Lietuvos politika yra tiesiog neįsivaizduojama. Liūdime dėl didelės netekties“, – pridūrė S. Spurga.

Jurkynas: jis rašė knygą apie premjeravimo laikus


Buvęs premjero G. Kirkilo patarėjas užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais, politologas Mindaugas Jurkynas Delfi pasakojo, kad G. Kirkilas buvo linkęs į kompromisus. Su juo M. Jurkynas dirbo tada, kai G. Kirkilas vadovavo mažumos Vyriausybei.

„Patarėju buvau beveik pustrečių metų nuo 2006 metų liepos iki 2008 metų gruodžio. Priminsiu, tai buvo, ko gero, de facto ilgiausiai veikianti mažumos Vyriausybė. Premjeras buvo socialdemokratas, bet Vyriausybė buvo remiama konservatorių ir Vyriausybės parama buvo politiškai sąlygota. Tai rodo, kad premjeras visada buvo linkęs eiti į kompromisus net ir su opozicija, mokėjo jų atrasti, buvo išskirtinės inteligencijos, išskirtinio santūrumo žmogus. Tikrai nemenkos erudicijos, kiek teko diskutuoti užsienio politikos klausimais, apie politinę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)