Kainos kyla ir Marijampolėje

Marijampolės savivaldybė feisbuke pranešė, kad svarstoma keisti mokestį už darželius. Jis dvigubėtų nuo rugsėjo 1–osios dienos.

„Praėjus beveik dešimtmečiui po paskutinio mokesčio už darželius dydžio nustatymo, Marijampolės savivaldybėje svarstoma pakeisti abonementinį mokestį švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas.

Iki šiol darželinukų tėvai mokėjo 10 eurų dydžio fiksuotą, vadinamąjį mėnesinį abonementinį mokestį už vaikus, lankančius darželį.

Planuojama, kad nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. šis mokestis didės iki 20 Eur per mėnesį už vieną (pirmą) vaiką iš šeimos, lankantį ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Jei šeimoje ikimokyklinio ugdymo įstaigą lanko ir antras vaikas, už jį mokestis būtų mažinamas iki 15 Eur, už trečią vaiką ir kitus reikėtų mokėti po 10 Eur per mėnesį“, – pranešė savivaldybė.

Taip pat žadama keisti ir vasarinį abonementinį mokestį.

„Planuojama, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais darželio mokestis sieks 30 eurų pirmam vaikui, 20 eurų antram vaikui, 10 eurų trečiam ir kitiems vaikams už mėnesį.
Tačiau šis mokestis bus taikomas tik tiems vaikučiams, kurie šiais mėnesiais lankys darželį.

Pagal dabar galiojančią tvarką tėveliai mokestį, tiesa, mažesnį, mokėdavo nepriklausomai nuo to, ar vaikai vasarą lankydavo darželį ar ne“, – teigiama savivaldybės pranešime feisbuke.

Dėl išaugusių maisto kainų planuojama keisti ir maitinimo kainas.

„Niekam ne paslaptis, kad per pastaruosius metus itin ženkliai išaugo maisto kainos. Tai matoma ir daugelyje darželių – maitinimo tiekėjai nutraukinėja sutartis dėl nuostolių, todėl praktiškai visi šalies darželiai yra priversti sudaryti naujas sutartis, kurios atitinka rinkos kainas.

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, nuo 2023 m. rugsėjo pirmos dienos planuojama už ankstyvojo amžiaus ikimokyklinio ugdymo grupių vaikų (iki 3 metų) pilną dienos maitinimą mokestį didinti iki 2,70 Eur. Iki šiol šis mokestis siekė 2,50 Eur už kiekvieną dieną.

Ikimokyklinio ugdymo grupių vaikams (nuo 3 iki 7 metų) mokestis didėtų nuo 2,80 iki 3,00 Eur už kiekvienos dienos pilną maitinimą“, – teigė Marijampolės savivaldybės atstovai.

Po šiuo įrašu Marijampolės gyventojai reiškė skirtingas nuomones. Kol vieni piktinosi, kad vaikus į darželį leisti greitai taps prabanga, kiti kėlė klausimą – ar 10 eurų suma tikrai verta tokios didelės kritikos.

„Tikriausiai tokią nesąmonę sugalvojo ir patvirtino kas neturi vaikų“, – feisbuke rašė viena marijampolietė.

„Neturim kur dėt pinigų daugiau, tai mokėsim už darželius dvigubai !!!“ – piktinosi kita.

„Čia dėl 20€ toks turgus? Nesidarykit gėdos ir geriau pasipiktinimą pasilikite sau“, – ragino kita marijampolietė.

Kauno miesto tėvams taip pat teks plačiau atverti pinigines

Balandžio mėnesio pradžioje pranešta, kad kainos už darželius kyla ir Kauno mieste.

Nuo rudens ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvai (įtėviai, globėjai) mokės po 1 eurą už „ugdymo sąlygų tenkinimą“ už kiekvieną vaiko lankytą ir nelankytą, tačiau nepateisintą, dieną.

Kol kas pagal tebegaliojantį Tvarkos aprašą, patvirtintą Kauno miesto savivaldybės tarybos 2019 m. spalio 15 d. sprendimu, numatyta, kad mokamas 0,58 Eur dydžio atlyginimas už ugdymo sąlygų tenkinimą.

Papildytame Tvarkos apraše numatyta, kad atlyginimo už ugdymo sąlygų tenkinimą mokestis yra edukacinėms erdvėms įrengti, bendrojo naudojimo ugdymo priemonėms, edukacinių renginių paslaugoms apmokėti, turtui įsigyti, darbuotojų darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui skirtos išlaidos.

Pataisius ankstesnį (2019–ųjų) sprendimą, dar patikslinta, kad „mokestis už vaikų, ugdomų pagal priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą yra atskiru savivaldybės tarybos sprendimu nustatytas vaikų dienos maitinimo kainos dydis“.

Anot sprendimo projekto rengėjų, „mokestis už maitinimą skiriamas vaikų maisto produktams įsigyti ir išlaidoms, susijusioms su mitybos proceso tobulinimu, apmokėti. Mokestis už ugdymo sąlygų tenkinimą gali būti skiriamas edukacinėms erdvėms įrengti, bendrojo naudojimo ugdymo priemonėms įsigyti, edukacinių renginių ir higienos paslaugoms, susijusioms su vaikų higienos poreikių užtikrinimu, apmokėti.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog Kauno miesto savivaldybė taikyti nebegali skirtingų ugdymo mokesčių dydžių Kaune gyvenamąją vietą deklaravusių šeimų vaikams bei tiems mažyliams, kurie į miesto darželius atvežami iš gretimų savivaldybių,. Tai jai buvo išaiškinta per teismo procesus, kurių ji nelaimėjo.

Nustatyto nuo rugsėjo 1–osios didesnio (1 euro dydžio) mokesčio už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ugdymo programas, ugdymo sąlygų tenkinimą, dalis, kaip teigiama miesto politikams pateiktame Aiškinamajame rašte, „gali būti skiriama ir higienos paslaugoms, susijusioms su vaikų higienos poreikių užtikrinimu, apmokėti, – vaikų patalynės skalbimo, kilimėlių valymo ir pan. Mokestis už maitinimą skiriamas vaikų maisto produktams įsigyti ir išlaidoms, susijusioms su mitybos proceso tobulinimu, apmokėti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)