Antradienį politikas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo šiuo metu Izraelyje darbo vizitu viešinčią premjerė Ingridą Šimonytę. Politikas įraše paviešino straipsnių antraštes, kuriose Vyriausybės vadovė kalba apie lietuvių ir žydų istorinius saitus. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini.

„Šlykštu yra tai, kad I. Šimonytė tokias kvailystes kalba, kai 1944 m. birželio 3 dieną Lietuvos žydai kartu su rusais išžudė Pirčiupų kaimą ir ten gyvenusius žmones. Tai dar kartą parodo, kad mūsų valdžios atstovams visiškai nusispjauti į Lietuvoje 1941-1944 m. Lietuvoje gyvenusių žydų žudymus mūsų lietuvių“, – socialiniame tinkle rašė R. Žemaitaitis.

„Kaip suprantu mūsų valdžios vertybinė politika žemiau plintuso, jeigu vykstama į Izraelį ir sekamos pasakos apie draugystę, tai kitais metais galės vykti į gegužės 9 dienos minėjimus Rusijoje!“ – rašė jis.

Politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.
Panašūs politiko pareiškimai socialiniame tinkle tęsėsi ir trečiadienį, Lietuvoje minint Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną.

„Mes, lietuvių tauta, niekada neturi pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų tautos naukinimo! Tik būdami viduje stiprūs sugebėjome atlaikyti 1941 m. birželio 14-osios ir kitus trėmimus. O dabar tų niekšų ir menkystų NKVD ir KGB palikuonys valdo mus“, – trečiadienį rašė R. Žemaitaitis ir pažymėjo, kad birželio 14 d. turėtų būti minima kaip „lietuvių tautos holokausto diena“.

Seimo pirmininkė: tai provokacijos ir kiršinimas

Vertindama pastaruosius R. Žemaitaičio pasisakymus, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen apgailestavo dėl parlamentaro pasirinktos laikysenos, paremtos provokacijomis ir kiršinimu.

„Vertinu kaip planingai Žemaitaičio pasirinktos linijos, kuri paremta provokacijomis ir kiršinimu, tąsą“, – raštu atsiųstame komentare, kurį Eltai perdavė politikės atstovė Ilona Petrovė, sakė Seimo vadovė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis ir anksčiau sukėlė ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

„Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką...“ – rašė parlamentaras.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

R. Žemaitaitis sulaukė kritikos ir Lietuvoje. Seimo narių iniciatyva parlamento etikos sargai pradėjo tyrimą dėl netinkamo politiko elgesio, o Vilniaus apylinkės prokuratūra iniciavo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)