„Jeigu iš tikrųjų kažkurie darbuotojai išsigandę testavimo išeis iš darbo, belieka apgailestauti ir atkreipti dėmesį, kad mes turbūt turime gana dosnią bedarbių išmokų sistemą, kuri leidžia tokiems žmonėms komfortiškai gyventi iš išmokų ar kitų pašalpų, kurias jie gauna“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė V. Mitalas.

Jo nuomone, profsąjungų konfederacija turėtų dar kartą permąstyti savo poziciją.

„Taip, tai yra sprendimas, kuris gali turėti neigiamų pasekmių, nes bent jau pandemijos pradžioje buvo labai aišku, kad intensyvus testavimas yra vienas iš vaistų, padedančių suvaldyti krizę, tik kad persisukus metams į antrą pusę, kada vakcinų tikrai pakankamai, kai prasidėjo masinė vakcinacija, negalima sakyti, kad testavimas – pagrindinė priemonė, kaip mes kovojame su kovidu. Pagrindinė priemonė yra vakcinos, kurios kainuoja kelis kartus pigiau nei užtikrinti testavimą, dešimtis kartų mažiau negu įvairios procedūros, kurios atliekamos ligoninėse žmonėms susirgus“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Siūlymo tikriausiai nepalaikys

„Valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad jos frakcija šio siūlymo tikriausiai nepalaikys.

„Turiu nuogąstavimų, kad greičiausiai ne, žinant, kad mes nuosekliai laikomės neprievartinės vakcinacijos skatinimo politikos“, – sakė Seimo narė.

„Taikyti tokias sąlygas, kur mes verčiame žmones rinktis arba darbą, arba vakcinaciją, iš esmės reiškia tą patį, kad mes iš esmės verčiame juos vakcinuotis. Manyčiau, kad sveikatos priežiūros paslaugas žmogus turi norėti gauti, jį reikia įtikinėti“, – kalbėjo ji.

A. Širinskienės manymu, reikia kalbėtis su žmonėmis apie vakcinaciją, galimus šalutinius poveikius: „Daug žmonių nesiskiepija, nes bijo nepageidaujamų reakcijų. Jei jie suprastų jų dažnumą, galbūt ir elgtųsi kitaip.“

Pasak Seimo narės, testavimas vis dar turi likti viena pagrindinių priemonių siekiant sustabdyti viruso plitimą.

„Testas pagal PSO ir toliau išlieka viena iš pagrindinių priemonių ir ligai identifikuoti, ir užkardyti plitimui. Nepamirškime, kad ir tie žmonės, kurie yra vakcinuoti, yra ir platintojai, nešiotojai, ir be testo pagalbos gali padaryti labai daug bėdų“, – pabrėžė A. Širinskienė.

Žemaitaitis: žmogus spaudžiamas visą laiką pasielgs priešingai

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis mano, kad sprendimas nebus priimtas.

„Čia yra absoliučiai tuščia diskusija. Man net gaila, kad mes kalbame apie tai, ko nebus, nes I. Šimonytė tradiciškai penkis kartus pakeis nuomonę, A. Dulkys eilinį kartą nesupras, apie ką kalba. Pažiūrėkite paskutinių trijų savaičių jų komunikaciją ir pozicijas – jos visos kardinaliai skiriasi. Be to tai yra gruodžio mėnesį, tai mes dar turime grubiai pusantro mėnesio pakeitinėti sprendimus“, – sakė jis.

R. Žemaitaitis teigė, kad šiuo metu svarbiausia užtikrinti, kad laboratorijos testus atlikinėtų kuo greičiau.

„Kaune vienoje iš mokyklų vaikams buvo nustatytas kovidas, ir tokiu atveju mama turėtų izoliuotis. Mama užsirašė atlikti testą ir jai pasakė, kad atvykti galėsite geriausiu atveju pirmadienį. Tai iki pirmadienio ji eis į darbą, o rezultatus gaus antradienį vakare.

Vienintelis ir pagrindinis dalykas kuo greičiau duoti laboratorijoms finansavimą, kuo greičiau atlikinėti testus. Jeigu valstybė nori efektyviai kovoti su šia liga, reikia kuo greičiau daryti testus“, – kalbėjo politikas.

„Tytuvėnuose uždaroma lygiai tokia pati mokykla. Tėvai yra netestuojami, vaikai praktiškai netestuojami, tėvai toliau eina į darbus“, – pasakojo jis.

R. Žemaitatis mano, kad sprendimas dėl testavimo iš darbuotojo lėšų, net jei bus priimtas, nepaskatins žmonių skiepytis.

„Nebūkite naivūs ir nesitikėkite, kad tikrai žmonės tai darys. Žmogus spaudžiamas visą laiką pasielgs priešingai. Tai natūralu. Valstybė turi kalbėtis, o ne vien pistoletu mojuoti. Aš suprantu, kad I. Šimonytė tikrai nori būti ta pareigūnė, inspektorė, kuri su botagu vaikys visą Lietuvą, bet aš tikrai prašau pačios Ingridos: tu suvok ir vieną kartą daryk normalią komunikaciją. Arba nušalinkite Dulkį nuo komunikacijos ir nuo kalbėjimo, nes tikrai žmonės yra pikti“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo R. Žemaitaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (979)